Aktualno

USTAVNI SUD DONIO ODLUKU Zabrana rada nedjeljom i dalje na snazi!

USTAVNI SUD DONIO ODLUKU Zabrana rada nedjeljom i dalje na snazi!

Ustavni sud odbio je prijedlog ocjene ustavnosti zabrane rada nedjeljom nakon čega je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dao izjavu za medije.
– Nismo prihvatili prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o trgovini. Donijeli smo tri odluke od javnog interesa te je rješenje doneseno većinom od deset glasova, troje je bilo protiv dok je četvero najavilo izdvojeno mišljenje – objasnio je Šeparović, donosi nacional.hr.

Objasnio je kako je ovo treći put da odlučuju o neradnoj nedjelji.
– Godine 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi put smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom – kazao je Šeparović.

Kako piše Nacional, objasnio je donesenu odluku te rekao da je treba promatrati u kontekstu zakona o trgovini. U ovoj odluci je u pravnom poretku Republike Hrvatske nedjelja dan koji se smatra danom odmora i gdje reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca.

– Ne mogu se stajališta Ustavnog suda sadržana u zakonima koji su nekad bili na snazi, automatski primjenjivati nekritički. Smatramo da treba izbalansirati prava i interese trgovaca, zaposlenika i potrošača. Analizom sve tri grupe smo utvrdili da nijedna ovime ne trpi prekomjeran teret – zaključio je Šeparović.

Ovu ocjenu ustavnosti novih pravila o radu trgovinama nedjeljom zatražili su prošle godine udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca i niz manjih trgovačkih poduzeća, obrta te politička stranka FOKUS.

Pročitajte još

ODLIČNE VIJESTI IZ ZRAČNE LUKE RUĐER BOŠKOVIĆ Broj putnika u travnju premašio rekordnu 2019.!

Dulist

Obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca!

Dulist

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist