Županija

‘USPJEH KAO PELJEŠKI MOST’ Županija dobila hitnu helikoptersku medicinsku službu kroz cijelu godinu

helikopterska sluzba zupan dobroslavic

Kreće cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba u županiji – rekao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije ovog petka. Potpisan je sporazum s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova. Time je naša županija jedina ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe koja počinje s djelovanjem uskoro, 15. travnja. Helikopter će biti trajno stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik. Riječ je o MUP-ovom helikopteru koji je opremljen i namijenjen za hitnu medicinsku službu te zadovoljava sve standarde.

Ministarstvo zdravstva će osigurati zdravstveni dio posade, MUP će osigurati letački dio, a Dubrovačko-neretvanska županija će osigurati smještaj na ZL Dubrovnik, smještaj i prehranu za letačko i medicinsko osoblje.

– Postižemo željeni zlatni sat u hitnoj medicini. Da svi mogu u okviru jednog sata stići u OB Dubrovnik ili u neku kliničku bolnicu. To je na tragu naših napora da stvorimo jednake uvjete za naše sugrađane – rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić spomenuo je da hitna helikopterska medicinska služba djeluje već šestu godinu zaredom.

– Uspjeli smo da sada radi cijelu godinu. Naša županija je vrlo specifična, geografski smo izolirani, imamo državnu granicu i otoke, a trećina stanovništva gravitira KBC-u Split. Teško je postići standard zlatnog sata za sve naše sugrađane, gotovo i nemoguće. Naša ispostava na Blatu je na razini Hrvatske najudaljenija od prve bolnice, a naša bolnica najudaljenija od prvog KBC-a. I druge ispostave na otocima, Pelješcu ili u Neretvi su cestom udaljenije od 100 kilometara do obližnje bolnice i tu je jako teško za sat vremena s vitalno ugroženim pacijentom doći do bolnice u tom zlatnom satu. S helikopterom će biti puno manje negativnih ishoda – rekao je Lulić. ‘Ovo je uspjeh vrijedan kao i Pelješki most’, zaključio je Lulić.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist