Uskrsna ponuda restorana FortyFour prožeta je sofisticiranim interpretacijama tradicionalnih okusa, a upravo je konfitirana patka s toplom salatom od leće i bogatim demiglace umakom savršen primjer tog promišljenog pristupa.
SASTOJCI (za 4 osobe)
Četiri pačja batka i zabatka (oko 1 kg)
Svinjska mast
200 g leće
Dvije mrkve (sitno)
Dva mlada luka (sitno)
100 g pancete (sitno)
Sol, papar, limunov sok
Demiglace umak (domaći ili gotov)
Krema od pečene mrkve (po želji)
PRIPREMA
Priprema patke
Batke i zabatke stavite u rasol na 2 sata. Nakon toga ih posušite papirnatim ručnicima. Meso zatim kuhajte u svinjskoj masti na 80 °C, 7 sati. Kad je gotovo, izvadite iz masti, pustite da se ocijedi, a zatim završite u pećnici na 180 °C još 6 minuta kako bi koža postala hrskava.
Topla salata od leće
Leću i nasjeckanu mrkvu skuhajte zajedno u vodi dok ne omekšaju (oko 20-25 minuta). U međuvremenu sotirajte nasjeckani mladi luk i pancetu na malo masnoće. Ocijedite leću i mrkvu pa ih u tavi pomiješajte sa sotiranim lukom i pancetom. Začinite solju, paprom i limunovim sokom po ukusu.
Posluživanje
Na pjat složite toplu salatu od leće. Na vrh stavite konfitirani pačji batak i zabatak. Sve zajedno prelijte s jednom ožicom demiglace umaka. Po želji dodajte kremu od pečene mrkve za vizualni i okusni kontrast.
SAVJET KUHARA
Ako imate vremena i ostataka kostiju (posebno junećih) iskoristite ih za pripremu domaćeg demiglace umaka. Kuhajte ih zajedno s korjenastim povrćem (mrkva, celer, luk) u 1.5 litri vode, na tihoj vatri barem 48 sati. Procijedite, ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Za nadolazeće blagdane rezervirajte svoje mjesto pozivom na broj: 099 529 0440.