Kultura

Umjetnička ostavština Pava Urbana donirana Muzeju za umjetnost i obrt

prizori tame Pavo urban

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru 15. rujna 2022. u 20 sati održat će se svečano potpisivanje Ugovora o darovanju umjetničke ostavštine hrvatskog fotografa i fotoreportera Pava Urbana Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Umjetničku ostavštinu ovog značajnog fotografa i kultnog imena hrvatske umjetnosti donirat će autorova majka, gospođa Mirjana Urban. Ugovor o darovanju potpisat će Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i gospođa Mirjana Urban.

Prigodom donacije u Narodnom muzeju Zadar otvorit će se izložba PAVO URBAN (1968 – 1991) PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika.

pavo urban 44

Na istoimenoj izložbi u Zadru (koja je smanjenog opsega) bit će predstavljeno sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Među njima će biti zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu.

Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik. Izložba će ostati otvorena od 15. do 30. rujna 2022. godine.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist