Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA Predstavljena Gavrilovićeva ‘Selekcija’

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović predstavio je u subotu navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika Umjetničke galerije Dubrovnik svoju knjigu ‘Selekcija’.

Knjiga ‘Selekcija’ je njegova prva samostalna knjiga, a predstavlja odabrane eseje o likovnoj umjetnosti te pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti: o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, do Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu su predstavili ravnatelj UGD Marin Ivanović i hrvatski književnik i satiričar Željko Špoljar, poznat pod imenom Književna groupie.

Feša Gavrilović rođen je 1986. godine u Zagrebu gdje je 2012. diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Bio urednik Art magazina Kontura od 2014. do 2015. i ponovno ga uređuje od 2017. Piše likovne kritike, eseje i publicističke tekstove u časopisima Vijenac, Kontura, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis te na portalu Arteist.

Pročitajte još

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Udruga 3D+UPIOU uspješno djeluje već pet godina

Dulist

[FOTOGALERIJA] Četvrtak u znaku vrijednih restauratora!

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija