Vaše vijesti

Udruga Slatki život u Zadru na obiteljskom kampu

Četiri obitelji iz Udruge Slatki život boravilo je u od 2. do 4. listopada u Zadru na Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda” u Omladinskom hostelu Zadar u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Za to su zaslužne vrijedne mame Snježana i Damira, koje su pružile nama puno ljubavi, sreće i zadovoljstva sa svojim timom volontera. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji iz dijabetičkih udruga iz Zagreba, Varaždina, Županje, Šibenika, Splita, Ivanić Grada, Rijeke, Bjelovara, Zadra i ostalih krajeva Lijepe naše. Cilj da se povežu djeca i njihove obitelji bez obzira kojoj udruzi ili području pripadaju je u potpunosti ispunjen. Kao posebni gosti (zemlja partner), ove godine, bili su predstavnici udruga iz BIH.

Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika. Tako su bile: psihološke radionice (moderator prof. psih. Marina Grubić), predavanje i radionica „Sport i dijabetes“ (moderator dr.sc. Goran Sporiš), roditelji Larisa Koršić Buneta i Danijela Cvitanović prezentirale su nova tehnička dostignuća vezana uz kontinuirano praćenje GUK-a, prezentacija video materijala o životu s dijabetesom (projekcija filma “Dječja posla” Udruge 3L), diskusije o svakodnevnim poteškoćama, kao i o izazovima i iskušenjima u životu, uz obilje neformalnog druženja i zabavnog programa (osmislili Irena i Željko Konigsknecht uz animaciju DJ-a) u neposrednoj blizini mora. Organiziran je i obilazak Grada Zadra i znamenitosti Zadra, uz turističkog vodiča.

S obzirom na potencijalno razarajući učinak dijabetesa na cjelokupnu obitelj, za prihvaćanje stanja, usvajanje vještina, te stvaranje trajnog ozračja entuzijazma i optimizma neophodna je dobra edukacija obitelji, a koju smo ova tri dana imali od strane medicinskog osoblja i liječnika KBC Rebro. Pored dijabetološkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes, razini brige o dijabetesu i pridržavanju smjernica za kvalitetan život s dijabetesom. Prihvaćanje dijabetesa preduvjet je dobre kontrole! To je dugotrajno, kontinuirano nastojanje da se uspješno savladaju svi izazovi života s dijabetesom tip 1 i uz to treba postići da se djeca dobro osjećaju unatoč povremenim neuspjesima i razočarenjima. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece i cjelokupne obitelji!

U nebo smo poslali na desetke lampiona sa željama, a u nedjelju smo sudjelovali na svetoj misi u samostanu Svetog Frane u Zadru i zahvalili Svevišnjem Bogu na milostima koje smo dobili u Zadru.

Vjerujemo da će ovaj susret otvoriti vrata brojnijim budućim Kampovima kao i suradnju među obiteljima diljem RH i šire. Nova poznanstva i prijateljstva će sigurno ostati, a iz godine u godinu će rasti.

Put je financiran iz Proračuna Grada Dubrovnika, a na tome im od srca zahvaljujemo.

Udruga Slatki život

Pročitajte još

TREBA VAŠU POMOĆ! Ivana vodi bitku s opakom bolešću i želi proslaviti prvi rođendan svog sina

Dulist

‘TATA JE TATA’: ‘Teško je opisati povezanost s tim ljudima. Teško nam se iščupati iz Banovine’

Dulist

KONAVLJANI NEGODUJU ‘Zidom su nam prepriječili put za Prahivac koji koristimo preko 60 godina’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija