Aktualno

UDRUGA DVA SKALINA ‘Djeca nemaju vremena čekati. Njima trebaju terapije danas i svaki dan’

centar dva skalina 3

Udruga Dva skalina odlučila je odgovoriti gradonačelniku Matu Frankoviću kojemu, podsjetimo, nije jasno zbog čega se za financijsku pomoć nisu obratili Gradu Dubrovniku.
-U svim dosadašnjim medijskim nastupima uvijek smo naglašavali našu zahvalnost Gradu Dubrovniku, DNŽ, kao i općinama te isticali dobru suradnju sa svima njima. Tako smo i u jučerašnjem nastupu istaknuli da nam je Grad Dubrovnik velika podrška u radu.
Potrebno je naglasiti kako udruga Dva skalina provodi dva Programa i to:
1. Dnevni boravak za djecu s cerebralnom paralizom koji je sufinanciran od Grada Dubrovnika u iznosu od 27.871,79 eura, od DNŽ u iznosu od 13.272,28 eura, Općine Župa dubrovačka 332 eura, Zaklada Blaga djela u iznosu od 10.000 eura.
Ova sufinanciranja idu putem Javnih poziva jedinica lokalnih samouprava. Za fizioterapeuta Grad Dubrovnik izdvaja po posebnoj uredbi OB Dubrovnik iznos od 13.537,77 eura.
Da sažmemo: jedinice lokalne samouprave za dnevni boravak izdvajaju ukupno 55.013,80 eura. godišnje, a od toga iznosa Grad Dubrovnik sudjeluje s 41.409,52 eura, kad nadodamo i 10.000 eura od Zaklade Blaga djela dolazimo do iznosa od 65.013,80 eura.
Važno je naglasiti da je za program dnevnog boravka, a odnosi se na plaće zaposlenika, režije, troškove prijevoza korisnika, troškove održavanja naše kuće… potrebno godišnje osigurati na osnovu prošlogodišnjih podataka 85.232 eura.

2. Program Skalin bliže cilju – pružanje besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju s područja DNŽ
Ovaj program ne sufinancira ni jedna jedinica lokalne samouprave, već se isključivo financira javljanjem na natječaje za donacije i donacijama pravnih i fizičkih osoba.
Za potrebe ovog programa Udruga je od 2019. do danas izdvojila 215.970 eura. Na godišnjoj razini rashodi za ovaj program iznose najmanje 30.000 eura.
Kako smo se našli u situaciji da nam do kraja 2023. za program Skalin bliže cilju – pružanje besplatnih terapija, nedostaje spomenuti iznos od 5.000 eura, sazvali smo sastanak roditelja i upoznali ih sa situacijom. Dogovoreno je da se o problemu upozna Grad Dubrovnik i Županija i pokuša iznaći trajno riešenje problema financiranja terapija. Spomenuti iznos od 5.000 eura je samo gašenje požara, tj. iznos za osiguranje terapija do kraja 2023.
Kako je gostovanje roditelja na HRT – Radio Dubrovnik u emisiji Utorkom o Gradu izazvalo veliku pozornost javnosti i pokrenuo lavinu dobrote, žao nam je da se Gradonačelnik našao prozvanim, to nam nije bila namjera, ali moramo svi shvatiti da roditelji i djeca nemaju vremena čekati rješavanje problema birokratskim putem. Njima trebaju terapije danas i svaki dan.
Isto tako žao nam je da u 21 godinu postojanja Udruge Dva skalina, niti jedan gradonačelnik/ca nas nije posjetio i direktno se upoznao s našim radom. Molimo sve da se Udruga Dva skalina ne koristi za političko prepucavanje u medijima – ističu iz Udruge Dva skalina.

Pročitajte još

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist