Grad

FOTO/UČENIČKA ISKUSTVA IZ PORTUGALA Tjedan dana je malo, sve bismo ponovili!

FOTO/UČENIČKA ISKUSTVA IZ PORTUGALA Tjedan dana je malo, sve bismo ponovili!

Mara Margaretić, Mara Martinović i Anamarija Zokić, učenice Ekonomske i trgovačke škole, boravile su u drugoj polovici veljače u portugalskom gradu Barreiru. Na ovom zanimljivom putovanju u sklopu druge mobilnosti učenika i nastavnika Erasmus plus projekta ‘Poticanje zapošljavanja mladih u južnoj Europi’ pratile su ih i profesorice Suzana Đurđević, Sanja Ćulić i Sandra Serdarević.

Kako je istaknula ravnateljica Suzana Đurđević, projekt je osmišljen s ciljem razvijanja informatičkih kompetencija učenika, komunikacije na stranim jezicima i pripreme učenika za poduzetništvo.

– U školi naših domaćina, učenici su imali zadatak predstaviti svoje škole i sebe svojim vršnjacima putem video uradaka i Prezi programa, a u programu smo imali i predavanje o poduzetništvu i poduzetničkim osobinama te posjet vinarima. Tijekom neformalnih druženja otkrili smo kako Portugalci vole Hrvatsku i Dubrovnik. Posebno nas je dojmio razgovor s ravnateljicom škole koja se interesirala i o životu u Dubrovniku tijekom Domovinskog rata. Ispričala nam je kako je njezin suprug posjetio Dubrovnik prije 90-ih godina i kako je na vijestima pratio sva događanja i plakao kada je Dubrovnik granatiran – rekla je Đurđević, ispričavši i kratku povijest Barreira, industrijskog grada kojega su zbog velikog onečišćenja mnogi stanovnici i napustili. Danas se okreću razvoju uslužnih djelatnosti.

U Dubrovnik su se vratili puni dojmova, a sve ih je najviše oduševio Lisabon te portugalska hrana. Dvije Mare i Anamarija tijekom boravka živjele su u obiteljima pa su na taj način imale priliku vidjeti kako je živjeti u Portugalu.

– Kad smo došli bilo je malo neugodno upoznati se s obiteljima, no odveli su nas sve na zajedničku večeru tako da nam je bilo lakše upoznati se. Ne mogu vjerovati koliko ti ljudi imaju strpljenja, mentalitetom su jako sličnim nama Hrvatima. Dragi su i za sve što nam je trebalo uvijek su pomogli. Ovaj projekt nam je omogućio upoznati svakodnevni život u Portugalu. Naravno vidjeli smo i predivan Lisabon, koji nas je oduševio – ispričala nam je Mara Margaretić.
Na pitanje kako su se predstavili vršnjacima ističe kako su kroz video uradak predstavile sebe, Dubrovnik i školu, i gdje se vide u budućnosti.

– S našim obiteljima upoznali smo Portugal, i omogućili su nam da svaki dan okusimo barem dio portugalske kuhinje koja nam se jako svidjela – rekla je Mara Martinović, koju je odmah po dolasku dočekalo iznenađenje povodom njenog rođendana, kojega je proslavila uz večeru, tortu, pjesmu i veselje.

Anamarija Zokić istaknula je kako je tjedan dana brzo proletjelo.
– Htjeli bismo sve ponoviti – oduševljena je Anamarija.

Profesoricu Sandru Serdarević oduševile su boje i arhitektura Lisabona, a profesoricu Ćulić najviše je dojmio Politehnički institut, te muzej vina gdje su se upoznali s jednom od najstarijih sorti te brandom periguita. Prisjetila se i internacionalne večere u kantini škole gdje su profesori i đaci morali pripremiti zajedničku večeru. Svaka zemlja donijela je tradiciju nekog jela, a Dubrovčani su se okušali u pripremi slastica (hrostule, bajadere…).

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović