Kultura

U UTORAK Predavanje Lucije Vuković o cavtatskom razdoblju Bukovca

U UTORAK Predavanje Lucije Vuković o cavtatskom razdoblju Bukovca

Predavanje povjesničarke umjetnosti Lucije Vuković pod nazivom ‘Cavtatsko razdoblje Vlaha Bukovca’ održat će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak, 18. listopada u 19 sati. U predavanju će biti riječi o neprekinutim privatnim i profesionalnim vezama Vlaha Bukovca s rodnim jugom koje će kulminirati četverogodišnjim boravkom u Cavtatu (1898. – 1902.) kada nastaju neka od njegovih najuspješnijih slikarskih djela.

Baviti se razdobljem života i djelovanja Vlaha Bukovca koje je u literaturi nazvano intermezzo, ne budi osobitu znatiželju. Takav naziv implicira cezuru, umetak koji nakratko prekida niz događaja ili radnji, predah, mirovanje, nedogađanje. No, četverogodišnje razdoblje na prijelazu stoljeća stisnuto između slavnoga zagrebačkog uzleta i kratkog boravka u Beču na putu prema Pragu, potrebno je detaljnije analizirati kako bismo dobili stvarnu sliku. Je li Bukovac uistinu mirovao u rodnom mjestašcu na južnom rubu austrijskog imperija? Je li zaista prekinut kontinuitet njegova slikarskog, izložbenog i javnog djelovanja dok je fizički dislociran iz središta umjetničkih događanja?

Lucija Vuković, povjesničarka umjetnosti, od 2004. do 2019. godine radila je kao kustosica, a od 2016. do 2019. i kao voditeljica Kuće Bukovac u Cavtatu (Muzeji i galerije Konavala). Od 2019. godine do danas radi na mjestu više kustosice Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Koautorica je stalnog postava Kuće Bukovac (2004.) te kustosica i autorica niza izložbi održanih u matičnim institucijama i različitim suradnjama. U suradnji s dr. sc. Petrom Vugrinec, višom kustosicom Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu, autorica je trodijelnog izložbenog ciklusa o Vlahu Bukovcu. Objavila je više stručnih i znanstvenih radova.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist