Kultura

U PETAK U BURSI Paljetkov ‘Haiku iz bolnice’ autorice Srđane Šimunović

srdjana simunovic

‘Haiku iz bolnice’ naslov je autorskog projekta članice ansambla Kazališta Marina Držića Srđane Šimunović koji će premijerno izvesti u petak, 20. rujna, u 20 sati na Sceni Bursa.

Monodramu nastalu na temelju pjesama koje je napisao akademik Luko Paljetak režirao je Paolo Tišljarić, a u njoj se na intiman način isprepliću umjetnički putevi autorice i dubrovačkog pjesnika.

– Paljetak je napisao 28 haiku pjesama u bolesničkoj postelji za vrijeme liječenja u Zagrebu u prosincu 2022. godine. Ove godine nas je napustio naš sugrađanin i mag poezije, a ovom produkcijom odajemo mu počast. Sve pjesme prevedene su na japanski jezik, osim jedne, i izdane su u grafičkoj mapi te se po jedan primjerak mape nalazi u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a jedan je u Kraljevskoj japanskoj knjižnici u Kyotu.
Kroz nadahnuti humor Paljetak piše o svojim bolesničkim danima, tako ih krati i sebe liječi… Strah, tuga i neprežaljeni odlazak voljenih i nevoljenih… Nepostojanje balansa unutar našeg tijela i veze s prirodom koju tako često danas režemo… – pojasnili su iz Teatra.

Reprizne izvedbe su 21. rujna te 18. i 19. listopada.

Foto: Miho Skvrce/KMD

Pročitajte još

PRIČE IZ RAGUSINE Predstavljanje zbirke korespondencije Luka Paljetka i Tonka Maroevića

Dulist

‘ZVJERINJAK ANTIKE’ Izložba koja otvara vrata svijeta antičkih životinja u Etnografskom muzeju

Dulist

Otvorena izložba „Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina“ u Lazaretima

Dulist