Županija

U Majkovima održane radionice odgovornog branja ljekovitoga bilja

U Majkovima održane radionice odgovornog branja ljekovitoga bilja

Udruga Škola Majkovi, koja je nastala s ciljem očuvanja tradicijskog života na selu, u subotu 28. lipnja i u subotu 5. srpnja organizirala je radionice odgovornoga branja ljekovitoga samonikloga bilja.

Ovoga puta radionice su se prvenstveno odnosile na branje i preradu smilja. Budući da je tijeku branje smilja, koga  otkupljivači veoma dobro plaćaju, veliki broj stanovništva je zainteresiran i na ovaj način popuniti kućni budžet. I tu onda stradaju staništa ove aromatične ljekovite vrste. Ivana Penjak Kasavica, voditeljica Udruge i voditeljica radionica, kazala je kako je  istinito i tužno to što berači smilja rade. Čim se u nešto umiješa novac i zarada ,ljudi izgube kontrolu. Tako je primijećeno kako na nekim lokacijama u Dubrovačkom primorju, smilje više ne raste jer su ga neodgovorni berači sjekli u korijenu. A odgovorno branje, kazala je, podrazumijeva branje trećine biljke s cvijetom, kako bi sljedeće godine biljka još bujnije rasla. Odgovorno znači biti svjestan svoga posjeta prirodi i uzimanja iz prirode onoliko koliko smijemo te ostaviti i prirodi i čovjeku onoliko koliko prirodni zakoni dozvoljavaju. Prirodu , kaže gospođa Penjak Kasavica, treba ostaviti u istoj ljepoti i ravnoteži u kakvoj smo je prilikom posjeta i zatekli. No, na žalost odgovornosti prema prirodi sve je manje pa tako i prema svemu drugome što nas okružuje.
Program radionica obuhvaća odlazak u prirodu i prepoznavanje ljekovitoga bilja: smilja, pelina, Gospine trave, sjekavice, žuke, vrijesa, majčine dušice, lovora i mnogog drugog ljekovitog raslinja kojima nas je Bog blagoslovio, kazala je voditeljica.

Nakon branja na radionicama su sudionici učili pripravu macerata i destilata od smilja koje su poslije radionica sa sobom ponijeli. Budući da se u zgradi majkovske škole, gdje su se radionice održavale, nalazi i Majkovska kuća meda, posjetitelj su se uz susretljivost gospođe Ružice Tepšić mogli detaljno informirati i o životu pčela i nastajanju primorskoga ljekovitoga meda. U radionice su uključene i najmlađe Primorke koje su posjetitelje učile pletenju lavande i izradi mirisnih kušinčića od smilja i lavande. Interes je bio veliki, kazala je Ivana Penjak Kasavica, koja smatra kako bi se ovakve radionice trebale organizirati za sve koji se odluče za branje smilja jer inače će ga neodgovorni berače za kunu više iskorijeniti kao što su iskorijenjene mnoge biljne i životinjske vrste na ovomu planetu kako bi stekli što veću zaradu. Tužno je  jer novci zarađeni od takvoga neodgovornoga odnosa prema prirodi se brzo potroše, a priroda ostaje zauvijek uskraćena za još jedan Božji blagoslov, poručila je Ivana Penjak Kasavica.

Lj.Šimunović

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist