Vaše vijesti

U Hrvatskoj godišnje bacimo lijekove u vrijednosti od tri milijarde kuna

U Hrvatskoj je prošle godine na lijekove potrošeno gotovo 10 milijardi kuna. Gotovo milijardu kuna građani su potrošili na bezreceptne lijekove. Samo zbog koronavirusa potražnja za vitaminom D porasla je za 50 posto.

Prema globalnim stručnim procjenama, trećina lijekova završi u otpadu. Kako piše HRT, u Hrvatskoj u lijekovima godišnje bacimo tri milijarde kuna. Prošle godine je samo na lijekove na recept potrošeno preko četiri milijarde kuna. Toliko su na lijekove ukupno potrošile bolnice, ljekarne i građani.

– Najviše se troši na antihipertenzive, znači lijekove za snižavanje povišenog krvnog tlaka, trošimo na lijekove protiv šećerne bolesti, na lijekove za smirenje i te skupine lijekova, ističe za HRT izv. prof. dr. sc.Pero Draganić, glavni savjetnik za promet lijekovima i farmakoekonomiku u HALMED-u te dodaje kako je od prošle godine potrošnja lijekova veća od prosječne u većini županija.

 

Pročitajte još

‘Do kada vandalizmi u Eko parku u Mokošici?, pita se Jadranka Šimunović

Dulist

[VIDEO] BATALOM SE ŠIRE NEUGODNI MIRISI Smrdi, smrdi, užasno smrdi!

Dulist

Ljudima nije jasno što se događa na benzinskoj pumpi u Čilipima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija