Aktualno

Trideseta obljetnica smrti velikog kipara Ivana (Paja) Mitrovića

obljetnica smrti kipara mitrovica srd je grad

Kipar Ivan (Pajo) Mitrović, otac akademskog slikara Mara Mitrovića, umro je prije trideset godina na današnji dan u rodnom Dubrovniku

Mitrović je bio rođen 1925. godine u uglednoj građanskoj obitelji porijeklom iz Slanoga, a 1953. diplomirao je kiparstvo na zagrebačkoj akademiji u klasi slavnoga Vanje Radauša, objavili su na društvenim mrežama stranke Srđ je Grad.

– Osim kratkotrajnoga pedagoškog rada uglavnom je bio samostalni umjetnik u rodnome gradu. Likovni mu je izraz u osnovi tradicionalan, zatvorenih i uravnoteženih kompozicija, a korišteni materijali kamen (vapnenac), mramor, terakota, drvo. Osim kao likovni umjetnik dubrovačkoj je javnosti ostao u sjećanju kao jedan od voditelja udruge “Njarnjas – družina od festa razlicijeh” koja je tijekom 1960-ih i 1970-ih godina dala velik doprinos održanju i osuvremenjenju dubrovačkih tradicija, od Feste sv. Vlaha do slavnih maškarata i balova (na slici: grupna maska iz 1983. godine nazvana “Posjet državnog rukovodstva Dubrovniku” u kojoj Ivan Mitrović sjedi u sredini maskiran u predsjednicu saveznog predsjednikštva Milku Planinc).

No, zajedno s dubrovačkim arhitektom Zlatkom Jerićem (1931.-2022.) Ivan (Pajo) Mitrović suautor je i antifašističkoga spomenika na Taboru iznad Trstenika na Pelješcu. Spomenik je u više faza podignut između 1971. i 1983. godine i predstavlja kvalitetno arhitektonsko ostvarenje, a istodobno je i jedan od najmonumentalnijih spomenika žrtvama fašističke okupacije na jugu Hrvatske. Za njegovo ostvarenje Ivan Mitrović dobio je Nagradu Grada Dubrovnika 1987. godine. (na slici: spomenik netom po završetku). Uz prirodni zub vremena ovaj je spomenik svim žrtvama fašističkoga terora na polouotoku Pelješcu posljednjih godina bio više puta devastiran i to, kako se čini, kao dobar izvor građevinskoga materijala (na slici: jedna od devastacija iz travnja 2021).

Iako nas ne čudi da to nadležne institucije na zanima, kao niti Općinu Orebić na čijem se području ovaj spomenik nalazi, ponosni smo da smo kao grupa građana pokrenuli inicijativu pred Ministarstvom kulture za proglašenje ovog spomenika registriranim kulturnim dobrom. Formalni je postupak pokrenut još u rujnu 2021. godine i traje još i dandanas. Na sve naše upite i interesiranja kada će ovaj postupak napokon biti dovršen – bilo pred Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, bilo izravno pred Ministarstvom kulture i medija – odgovor je do sada bio uvijek isti: “Postupak je u tijeku.” Ne preostaje nam drugo nego nadati se da ćemo i mi i spomenik na Taboru doživjeti uspješno okončanje postupka njegove zaštite pred Ministarstvom kulture – stoji u objavi.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist