Sport

Triatlon klub Dubrovnik na drugom izdanju Ocean Lava Montenegro u Kotoru

Triatlon klub Dubrovnik na drugom izdanju Ocean Lava Montenegro u Kotoru

U Kotoru se 14. svibnja s početkom u 7:00 h održala utrka pod licencom Ocean Lava u dužinskom triatlonu (1.9 km plivanje, 90 km biciklizam, 21.1 km trčanje). Radi se o drugom izdanju ovog natjecanja u Kotoru, koje je doživjelo napredak u organizaciji, kvaliteti i brojnosti natjecatelja. U odnosu na prošlogodišnjih ukupno 50-ak natjecatelja u disciplinama štafeta i pojedinačno (muškarci i žene), ove godine se brojka onih koji su startali popela na 257 (ukupno 285 natjecatelja budući da jednu štafetu čine 3 člana), tj. 14 štafetnih ekipa, 25 žena pojedinačno i 218 muškaraca pojedinačno, dok je broj prijavljenih bio nešto veći. Zabilježena su dva odustajanja u ženskoj konkurenciji i 7 odustajanja u muškoj konkurenciji.

Triatlon klub Dubrovnik je nastupio u štafetnoj utrci, u kojoj je branio prošlogodišnje prvo mjesto (Marušić – plivanje, Dadić – bicikla, Hrustić – trčanje), u nešto izmijenjenom sastavu (Boban Ivan – plivanje 1.9 km, Ćosić Zoran kao pridruženi član iz Biciklističkog kluba Konavle – bicikla 90 km i Marušić Daniel – trčanje 21.1 km) te u jakoj konkurenciji zauzeo 2. mjesto prolaskom kroz cilj u vremenu 4:49:13, 6 i po minuta iza pobjedničke štafete iz Rusije, ali uz 15 minuta prednosti nad brončanom štafetom iz Njemačke. Uskoro nakon Daniela Marušića (1:34:22; najbrže trčanje od svih štafeta) u cilj je utrčao Ivo Dadić u vremenu 4:53:07, koji se u međunarodnoj konkurenciji plasirao na 39. mjesto u prvom nastupu u triatlonu ‘polu-ironman’ distance i potvrdio dobru formu nakon 12. mjesta na Korčuli u disciplini olimpijski triatlon 29. travnja. Dadić je bio brži od 12 štafetnih timova, što znači da je kao samostalni natjecatelj ostvario bolji rezultat od brončane štafete. U drugom nastupu na „polu-ironman“ distanci Made Žeravica popravila je rezultat iz Pule iz 2016. za više od pola sata, a njen osobni rekord na ovoj distanci sada iznosi 5:57:07, čime je u Kotoru osvojila 7. mjesto za žene i 3. mjesto u dobnoj skupini 30-34 godine, u kojoj se natjecala i ukupna pobjednica Željka Šaban Miličić iz Triatlon kluba Swibir – Zagreb (vrijeme 4:41:32).

Što se tiče borbe za postolja u muškoj konkurenciji, gledali smo od starta do kraja izvanrednu utrku. Odmah na plivanju izdvojila su se dva Talijana (Jacopo Butturini 24:26 i Alberto Casadei 24:30), s tim da je prvih 10 plivača imalo bolje vrijeme od najbržeg plivača prošle godine na istoj distanci. U prvih 10 treba istaknuti Ivana Bobana (9. mjesto plivačke dionice od ukupno 257 natjecatelja, vodstvo u štafetnoj utrci), koji je isplivao u vremenu 27:05, dok ga je na 10. mjestu slijedio Jakša Diklić (TK Dubrovnik) s pola minute boljim vremenom na plivačkoj dionici (27:24) u odnosu na 2016. (27:53), kada je u ukupnom plasmanu bio 5-i u vremenu 4:10:44. Jakša je obavio prvu tranziciju u skoro identičnom vremenu kao njegova konkurencija za najviše pozicije te je krenuo u napad od samog starta biciklističke dionice. Već u prvih 20-ak kilometara spustio se s 9. mjesta pojedinačno na 5. poziciju s koje je vidio natjecatelje na poziciji 3 i 4., no dogodio se peh, naletio je na rupu na cesti i doživio je pad nakon kojega nije mogao nastaviti utrku. Dva vodeća Talijana došla su opet zajedno u razmaku dvije-tri sekunde u tranzicijsku zonu bicikla/trčanje. Biciklističku dionicu od 90 km odvozili su za 2 sata i 17 minuta prosječnom brzinom od 39.4 km/h i dodatno povećali prednost nad Martonom Flanderom iz Mađarske za 5 minuta. Na trčanje je iz tranzicije prvi izašao Casadei. Dopustio je Butturini-u da ga prestigne nakon 5 km trčanja, no Casadei je sačuvao više energije i u impresivnom drugom dijelu polumaratona u vremenu 1:16:33 utrčao prvi u cilj u ukupnom vremenu 4:01:06. Jacopo Butturini (Triatlon klub Zadar) je zauzeo drugo mjesto u vremenu 4:02:55, dok je treće mjesto zauzeo Marton Flander iz Mađarske u vremenu 4:08:26.

Najbolje plasirani natjecatelj iz Crne Gore, u vremenu 4:24:27, je prvak Crne Gore Dušan Milošević iz TK Podgorica na 7. mjestu, koji je zaostajao za Jakšom Diklićem na početku biciklističke dionice više od 4 minute, dok je najbolji natjecatelj iz Hrvatske, u vremenu 4:29:31, Dalibor Vujević iz TK Swibir na 11. mjestu, koji je na početku biciklističke dionice zaostajao 6 minute i 20 sekundi za Jakšom Diklićem.
Treba naglasiti da je organizator u prvom izdanju ove utrke 2016. bio primoran skratiti biciklističku dionicu na 80 km, što pri usporedbi rezultata između 2016. i 2017. nalaže upotrebu vremenske korekcije od otprilike 15-25 minuta (dodati na rezultate iz 2016. ili oduzeti od rezultata iz 2017.) u ovisnosti o prosječnoj brzini na biciklističkoj dionici.
Triatlon klub Dubrovnik u 2017. osim trkačke DuRun lige, koja se odvija četvrtu godinu zaredom na različitim lokacijama Grada Dubrovnika, ali i Dubrovačko-neretvanske županije, pokreće Akvaton ligu (1 km plivanje/trčanje 5 km), koje bi prva utrka trebala biti održana na lokaciji Mandrač (Babin Kuk, 400 m od plaže Copacabana prema Lučici Orsan) u nedjelju 4. lipnja 2017. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na Racecollector.com, a sudjelovanje je besplatno.
Želimo Jakši Dikliću što bolji oporavak i povratak u trening, a uz trening će doći nove prilike i novi podvizi.

Enis Hrustić (Triatlon klub Dubrovnik)

Pročitajte još

Marija Nikoleta Đivanović i Ante Kolunđija prvi na utrci Wings for Life

Dulist

Plivački klub Jug osvojio 13 medalja, od toga osam zlatnih!

Dulist

KUP GRADA SARAJEVA Natjecatelji JK Dubrovnik donijeli doma četiri medalje

Dulist.hr