Aktualno

TOMO SJEKAVICA Već od malih nogu važno je djeci usaditi tehničko razmišljanje

TOMO SJEKAVICA Već od malih nogu važno je djeci usaditi tehničko razmišljanje

Iako je njegov rad s mladima na području tehničke kulture odavno pre­poznat, tajnik Zajednice tehničke kul­ture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica nedavno je dobio značajno priznanje za svoje djelovanje. Ovaj računalni stručnjak, majstor programiranja, ali i osvajač Divlje lige, dobio je godišnju Državnu nagradu tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za 2020. godinu. Ovu državnu nagradu ujedno je dobila i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika. Sjekavica će reći kako je ponosan jer je i njima, kao i svima dru­gima, prošla godina bila itekako čudna. No, uspjeli su, unatoč svemu, napraviti i više nego što su planirali. Godinu 2020. najviše je, kaže, obilježila velika akcija izrade 3D vizira kojoj su se među prvima uključili u Hrvatskoj. Skupili su dobru ekipu sastavljenu od poje­dinaca, udruga i tvrtki te su napravili oko četiri tisuće vizira, najviše u Lije­poj našoj. Osim toga, printali su adap­tere za CroResp respiratore, a napra­vili su i online sustav za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, za potporu izvedbi sjednica.

TOMO SJEKAVICA Već od malih nogu važno je djeci usaditi tehničko razmišljanje

No, njihove glavne aktivno­sti su ipak vezane za edukaciju djece i mladih, ali opet i za sve druge dobne skupine. Lani su u siječnju započeli s ciklusom radionica robotike i progra­miranja bez ekrana. Provodili su ih u dječjim vrtićima i osnovnim školama te u drugim ustanovama, no zbog lockdowna su morali prilagoditi aktiv­nosti. Ipak, kako navodi, uspjeli su odr­žati četrdesetak radionica s više od 600 polaznika. Organizirali su i dvije ljetne škole brodogradnje na Lokrumu, nekoliko ciklusa radionica crtanja 3D olov­kama u Centru za mlade Dubrovnik te lego radionice na kojima je sudjelo­valo stotinjak djece, a njihovi su radovi kasnije predstavljeni na izložbi. Uz to, vrijedi i spomenuti kako je Sjekavica od lani i nacionalni koordinator za Europski tjedan robotike, a u sklopu kojeg se i održava Robo.DU Day(s). Riječ je o manifestaciji koja se održala u stu­denom prošle godine i koja je trajala pet dana. ­
-Imali smo preko dvadeset radio­nica koje su bile namijenjene za djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i sred­njih škola, studente, ali i za sve gra­đane. U tom razdoblju bilo je preko dvjesto polaznika – ističe Sjekavica pri­čajući o jednom od važnijih događanja.
-Drago mi je što smo uspjeli ani­mirati i druge hrvatske udruge da se uključe i prijavljuju svoje aktivnosti na Europski tjedan robotike. Hrvat­ska je tako imala najviše službeno pri­javljenih aktivnosti na ovom događaju – rekao je.

Ima mjesta za razvoj
Glavni motiv mu je, kako kaže, zain­teresirati djecu za tehničku kulturu i STEM.
-Drago mi je što mogu prenositi znanje mlađim generacijama. Na našim smo edukacijama prvo počeli raditi sa srednjoškolcima, no postupno smo počeli uključivati i djecu u mla­đim godinama. Jer, već im od malih nogu želimo usaditi tehničko razmi­šljanje, a sve kako bi mogli kasnije upisati škole te fakultete povezane upravo za tehničku kulturu. Upravo su nam naši polaznici radionica stalna inspiracija. Potičemo ih i na sudjelova­nje na raznim natjecanjima, iz raznih grana tehničke kulture – rekao je Sje­kavica. Navodi da u hrvatskom škol­skom sustavu postoji mjesta za razvoj i napredak po pitanju edukacije na području tehničke kulture.
-Svakako bi trebalo povećati sat­nicu u osnovnim školama jer trenutno nije velika. Baš zato naše udruge orga­niziraju razne radionice kako bismo djeci i mladima pružili mogućnost za nešto dodatno. Postoji jako puno mla­dih koji su zainteresirani, i ‘zagrizu’ za tehničku kulturu. Često se dogodi da moramo otvarati nove termine jer se radionice brzo popune, pogotovo sad u razdoblju koronavirusa kada moramo raditi u manjim grupama. Mi im želimo pružiti edukaciju, neovisno o školi. Dosta puta se dogodilo da bi polaznici s vremenom postali i naši asistenti te počeli samostalno vodili radionice – kaže nam.

TOMO SJEKAVICA Već od malih nogu važno je djeci usaditi tehničko razmišljanje

Danas je sve dostupnije
Uvijek su ga u mladosti zanimala raču­nala, tako da je već tada znao kojim će obrazovnim putem ići. Upisao je elek­trotehnički smjer u Pomorskoj srednjoj školi.
-Tada nije postojao smjer vezan za računarstvo, ali kad sam upisao fakul­tet, za to sam se odmah opredijelio. Uvijek me zanimalo programiranje i elektronika – reći će. Prisjeća se mlađih dana, i vremena kad nije bilo ADSL-a, nego je postojao modem i ‘morali smo čekati da roditelji prestanu pričati na telefon, kako bismo se mogli spojiti na Internet’, navodi.
-Današnjoj djeci i mladosti, sve je to puno dostupnije nego što je to prije bilo. Širokopojasni internet nam sada omogućava da u bilo koje doba i s bilo kojeg mjesta pristupimo raznim strani­cama koje imaju razne tutorijale i kako se nešto može napraviti, isprogrami­rati i složiti neki uređaj. Postoji dosta setova za edukaciju, a koji su vezani za robotiku i računala, po dosta pri­stupačnim cijenama. U doba kad smo mi bili mladi, toga nije bilo. Mi smo prije morali tražiti knjige u knjižni­cama i učiti iz njih ili bismo se mučili preko spore veze, preko modema i ‘skidali’ ono što nam je zanimljivo za učenje. Danas će djeca poći na You Tube i dosta toga naučiti – govori nam kroz smijeh Sjekavica. Naglašava i kako Zajednica tehničke kulture ove godine slavi 75. godina organiziranog djelovanja u Hrvatskoj, a iza nje su razne radionice, edukacije, predavanja, prezentacije i natjecanja.
-U županiji imamo ukupno 38, a u Gradu 22 udruge. Riječ je o različitim vrstama udruga – od aeroklubova, bro­domodelara, informatičkih klubova, robotike, društva pedagoga, inova­tora, planinara, ronioca… Za ovu ćemo godinu imati razne programe. Radit ćemo standardne radionice koje inače imaju veliki odaziv, ali ćemo uvoditi i nove edukacije. Inače, ove godine smo s našim partnerima počeli s predava­njima i radionicama na temu medijske pismenosti i nadamo se da ćemo s time i dalje nastaviti. Pratimo trendove i gle­dat ćemo ubacivati nove stvari – reći će Sjekavica.

O FUTURI
Brojne radionice, predavanja…
Završio sam diplomski studij primijenjenog i poslovnog računarstva na Sveučilištu u Dubrovniku. Radio sam kao znanstveni novak/ asistent na sveučilištu, a 2012. godine s nekoliko kolega, počinjem održavati radionice programiranja za učenike srednjih škola, naše buduće studente. Godinu kasnije osnovali smo Informatički klub Futura, klub entuzijasta čiji je primarni cilj edukacija i promicanje modernih tehnologija. U sklopu Future organizirali smo veliki broj radionica, predavanja, natjecanja na području programiranja i robotike te smo i dalje aktivni – priča Sjekavica.

Foto: Tomo Sjekavica

Iz tiskanog izdanja od 24. ožujka 2021. 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist