Grad

TKO SU DIGITALNI NOMADI? Franković: Prekomjerni turizam ostaje stvar povijesti

TKO SU DIGITALNI NOMADI? Franković: Prekomjerni turizam ostaje stvar povijesti

Međunarodna konferencija ‘Dubrovnik za digitalne nomade’ održava se od 16. do 25. listopada u Lazaretima, a tom prilikom ovog je ponedjeljka održana konferencija za medije.

Dubrovnik je prvi grad koji se okrenuo tržištu digitalnim nomada. Organizacijom ovog događaja našem se gradu pruža prilika da ugosti digitalne nomade i bude predvodnik razvitka ovog projekta, u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj. Inače, kad govorimo o digitalnim nomadima, govorimo o ljudima koji su financijski dobrostojeći i troše značajan novac u destinaciju u kojoj žive. Radi se o dužim boravcima, ne samo u mjesecima glavne sezone, nego tijekom cijele godine. Dubrovnik se, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, na taj način pozicionira kao destinacija dugogodišnjeg turizma. Svojim aktivnostima i načinom života, dodaje dalje, postaju ambasadori Dubrovnika kao destinacije, privlačeći na taj način i druge digitalne nomade i prijatelje.

-Turistička zajednica, ali i Grad Dubrovnik prepoznali su važnost ovog događaja, ne samo za sada, nego i za budućnost. Cijela ova priča s digitalnim nomadima je na tragu naše buduće strategije – usmjeravanju naših aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima. Dubrovnik ima potencijal postati prestižna i popularna destinacija za digitalne nomade, a za to se trebaju steći dodatni preduvjeti kao što su povoljniji uvjeti dugoročnog smještaja te da lokalna zajednica prepozna potencijal ovog projekta – kaže Hrnić.

TKO SU DIGITALNI NOMADI? Franković: Prekomjerni turizam ostaje stvar povijesti

Globalni turizam doživio je zaokret, a brojne destinacije planiraju krenuti u drugim turističkim smjerovima, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

-Sigurno to neće biti masovni turizam, već su to ciljane grupe i drukčiji vid turizma od onoga na što smo dosad naviknuli. To je turizam koji apsolutno poštuje kvalitetu života i lokalno stanovništvo. I jedan od segmenata tog turizma u budućnosti bit će digitalni nomadi. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je prepoznala potencijal digitalnih nomada i uvodi vizu za njih, što će značajno omogućuti dolazak i boravak u Lijepoj našoj. Digitalno nomadstvo doprinijet će dubrovačkom turizmu u smislu duljeg boravka – kaže ističući kako to sve ne bi moglo biti moguće bez digitalne infrastrukture. Tu se prije svega misli na brzi internet. Podsjetio je i na potpisivanje 90 milijuna kuna vrijednog ugovora kojim se značajna sredstva izdvajaju za jaki internet na području Dubrovnika i okolnih područja.

-Time će se ostvariti osnovna infratruktura za nomade. Ljepšeg mjesta i ugodnije klime za boraviti dulje vrijeme nema. Vjerujem da će brojne pozitivne strane ovog projekta biti vidljive tek u budućnosti. Pred nama je zahtjevna turistička sezona u 2021. godini. Optimistično zvuči informacija kako će lijek za koronavirus biti predstavljen u siječnju iste godine, što će svima nama dati veći vjetar u leđa. To je jedan od preduvjeta – naglasio je. Dodao je kako u tržištu digitalnih nomada vide veliki potencijal.

TKO SU DIGITALNI NOMADI? Franković: Prekomjerni turizam ostaje stvar povijesti

-Ovo je sjajna prilika za napraviti zaokret. Nećemo se odreći tradicionalnih tržišta ni cruising turizma, ali ćemo ga odrađivati na drukčiji način. One gužve koje Dubrovnik bilježio u povijesti, prekomjerni turizam će ostati stvar povijesti. Budućnost će biti potpuno drukčija – rekao je Franković.

-Zahvalila bih Gradu Dubrovniku što je prihvatio i omogućio održavanje ovog događaja – naglasila je organizatorica i osnivačica tvrtke ‘Saltwater’ Tanja Polegubic, inače Australka hrvatskih korijena. Konferencija ‘Dubrovnik za digitalne nomade’ organizira se u sklopu događanja ‘Europski tjedan freelancera’ (#EFWEEK2020). Riječ je o najvećem godišnjem događanju usmjerenom na samostalni rad i njegovo osnaživanje.

-Ovo je odlična prilika za lokalce kako bi se upoznali s digitalnim nomadima i kako se biznis može prilagoditi njima – rekla je i istaknula pojedinosti ove konferencije, kao i sudionike koje možete provjeriti ovdje.

Jedan od govornika u Dubrovniku bit će i Jan de Jong koji se istaknuo kao inicijator uvođenja viza za nomade u Hrvatskoj. Inače, riječ je o nizozemskom biznismenu koji se u Lijepu našu doselio prije 14 godina. Naglasila je i kako digitalni nomadi pronalaze način kako bi se prilagodili cijeloj situaciji s koronavirusom.

Konferencija će pokazati među ostalim i što je Hrvatska napravila i treba napraviti po pitanju financijskog djela za nomade. Događanje u Dubrovniku organizira tvrtka Saltwater, uz pokroviteljstvo i suradnju Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Održat će se od 16. do 25. listopada u Lazaretima, Dubrovnik, s tim da će prvi dio, 16. i 17. listopada, uključivati gostovanje predavača na temu digitalnih nomada dok će u drugom dijelu, od 18. do 25. listopada, sudionici imati priliku iskusiti pravi doživljaj rada digitalnih nomada.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist