Crna kronika

Tko može unijeti pištolj u avion?

Tko može unijeti pištolj u avion?

U petak popodne u Zračnoj luci Dubrovnik 83-godišnji muškarac pokušao se ukrcati na avion s improviziranim vatrenim oružjem. Kako je DuList neslužbeno saznao, riječ je o poznatom hrvatskom odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

Analizom Zakona o zračnom prometu, odlučili smo provjeriti tko sve može unijeti oružje u avion.

Naime, u Zakonu, točnije u članku 121. ‘Predaja, prijevoz i povrat oružja, streljiva i drugih opasnih tvari u uslugama zračnog prijevoza’, pod stavkom 1. stoji kako je zabranjeno unošenje hladnog i vatrenog oružja, streljiva te drugih eksplozivnih i zapaljivih tvari ili predmeta koji na njih podsjećaju u putničku kabinu zrakoplova kojim se obavlja usluga zračnog prijevoza.

-Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, u putničku kabinu zrakoplova iz stavka 1. ovog članka, mogu se unositi hladno i vatreno oružje i streljivo, ako ih unosi osoba ovlaštena za obavljanje poslova zaštite u zrakoplovu ili ako ih unosi ovlaštena osoba ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, odnosno ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa u svrhu obavljanja službenih dužnosti – navodi se.

No, ističe se da osoba, koja sa sobom nosi hladno ili vatreno oružje ili streljivo, obvezna ih je prilikom prijave za let zrakoplovom predati ovlaštenoj službenoj osobi ministarstva nadležnog za unutarnje poslove u zračnoj luci.

Što stoji u pravilniku?
Informacije o unošenju oružja u avion, detaljnije su objašnjene u Pravilniku o uvjetima za unošenje i način predaje te vraćanje hladnog i vatrenog oružja i streljiva u civilnom zračnom prometu. Naime, putnik u civilnom zračnom prometu može prenositi kratko vatreno oružje, streljivo, hladno ili plinsko oružje te kratko zračno oružje samo u predanoj prtljazi, a dugo vatreno, dugo zračno ili hladno oružje i oružje s tetivom u za to namijenjenim navlakama ili kovčezima u predanoj prtljazi.

-Putnik može prenositi dugo i kratko oružje te pripadajuće streljivo samo ukoliko ga posjeduje na temelju oružnog lista ili odobrenja za nabavu oružja ili je upisano u putnu ispravu – navedeno je. Putniku koji zatraži prijevoz oružja i/ili streljiva, službenik za registraciju putnika izdaje Potvrdu o primitku oružja i streljiva poradi prijevoza popunjenu podacima o putniku i letu te ga upućuje nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova radi provjere zakonitosti posjedovanja oružja i valjanosti isprave za držanje i nošenje oružja.

-U nazočnosti putnika, policijski službenik smjestit će oružje i streljivo, zajedno s jednim primjerkom ovjerene Potvrde, u predanu prtljagu putnika, uz prethodnu provjeru da je oružje ispražnjeno a streljivo odvojeno od oružja. (…) Policijski službenik prati putnika do prostora za registraciju putnika gdje se u njegovoj nazočnosti obavlja registracija putnika za let. Službenik za registraciju putnika, prilikom primanja prtljage s oružjem i streljivom, zadržava jedan primjerak ovjerene Potvrde, a po jedan primjerak Potvrde predaje putniku i policijskom službeniku. Ministarstvo vodi evidenciju ovjerenih Potvrda. Putnik je svoj primjerak Potvrde dužan čuvati do krajnjeg odredišta, odnosno do preuzimanja predane prtljage u kojoj se nalazi oružje i streljivo – navodi se među ostalim u pravilniku.

Inače, kad govorimo o improviziranom vatrenom oružju, riječ je o oružju koje nije izradio službeni proizvođač, nego je nastalo sastavljanjem i prilagodbom dijelova i materijala koji izvorno nisu namijenjeni za izradu vatrenoga oružja.

Kolika je kazna?
Ako osoba unese ili pokuša unijeti hladno ili vatreno oružje ili streljivo te druge eksplozivne i zapaljive tvari ili predmete koji na njih podsjećaju u putničku kabinu zrakoplova, smatra se prekršajem, kako stoji u članku 160. Zakona o zračnom prometu. U tom slučaju, ovaj se prekršaj može kazniti novčanom kaznom od 5 do 15 tisuća kuna.

U tijeku je kriminalističko istraživanje
Podsjetimo, pronalazak oružja kod 83-godišnjeg muškarca potvrdili su nam iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske odakle navode kako je tijekom popodnevnih sati u Zračnoj luci Dubrovnik, prilikom zaštitnog pregleda, kod muškarca, hrvatskog državljanina pronađeno improvizirano vatreno oružje, koje je oduzeto uz potvrdu. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist