Aktualno

‘TKO MOŽE, NEKA POĐE VANKA NA PRAKSU’ Luka Radić i Mateo Tomaš o Erasmus iskustvu u Frankfurtu

'TKO MOŽE, NEKA POĐE VANKA NA PRAKSU' Luka Radić i Mateo Tomaš o Erasmus iskustvu u Frankfurtu

Pozitivne i inspirirajuće priče iz školskih klupa uvijek nam je drago prenijeti na papir. Na jednu od takvih priča ponovno smo naišli u Obrtničkoj i tehničkoj školi. Njihovi vrijedni učenici Luka Radić i Mateo Tomaš proveli su skoro dva mjeseca u Frankfurtu. Ovi budući elektroinstalateri svoje su ljetne praznike iskoristili kako bi, u sklopu Erasmusa, usvojili novo znanje, vještine i iskustvo. Praksu su odradili u tvrtki, inače u vlasništvu Hrvata, a koliko su bili uspješni, dovoljno govori činjenica da su im odmah ponudili posao! No, sedamnaestogodišnjaci su odbili ponudu jer žele prvo završiti školovanje. Iako, tijekom nadolazećih zimskih praznika ponovno će poći u Frankfurt te odraditi neke poslove za istu tu tvrtku. Vlasnici dolaze u Dubrovnik po njih te će ih također vratiti doma iz Frankfurta. Treba istaknuti kako su u travnju ove godine dva tjedna proveli u Španjolskoj, također na praksi.

Nove i moderne tehnologije
Obojica su htjela iskusiti praksu negdje u inozemstvu smatrajući to odličnom prilikom za napredak. Roditelji su se prvo brinuli, kako kažu, ali su se kasnije priviknuli kad su shvatili da im je dobro! U Frankfurt, točnije u obližnje mjesto Nieder-Eschbach, uputili su se početkom srpnja te su ostali sve do kraja kolovoza. Slobodno vrijeme iza posla, kao i nedjelje iskoristili bi za razgledavanje i upoznavanje grada. Za njih je ovo bilo stvarno veliko iskustvo jer su imali priliku raditi s novim i modernijim tehnologijama, kao što je ugrađivanje instalacija u pametne kuće.

'TKO MOŽE, NEKA POĐE VANKA NA PRAKSU' Luka Radić i Mateo Tomaš o Erasmus iskustvu u Frankfurtu
—’Pametna kuća’ označava upravljanje sa svime u kući preko mobitela. To je nešto novo što smo iskusili, a s čime se ne bismo vjerojatno susreli u Dubrovniku – naglasili su nam ovi mladići. Iako nikad nije imao doticaja s time prije srednje škole, Matea je elektroinstalaterstvo posebno zanimalo zbog čega je i upisao ovaj smjer. Luka nam ističe kako je njegov djed električar što mu je bio poticaj za odlazak u klupe Obrtničke i tehničke škole. Česte su situacije gdje djed i on zajedno nešto rade i popravljaju.

'TKO MOŽE, NEKA POĐE VANKA NA PRAKSU' Luka Radić i Mateo Tomaš o Erasmus iskustvu u Frankfurtu

Učenički servis ‘Munja’
U školi im je najdraže raditi nešto – praktično. Dok smo sjedali u učionici i pričali, pokazali su nam nešto na čemu su samostalno radili. Nakon pomnog planiranja i osmišljavanja, malo pomalo su izradili ploču, a na kojoj je prikazana shema instalacija jedne kuće. Inače, Luka i Mateo su samo neki od učenika koji djeluju u Učeničkom servisu ‘Munja’. Radi se o, kako je DuList već pisao, učenicima Obrtničke i tehničke škole koji pružaju uslugu besplatnog popravka elektroničkih uređaja i malih kućanskih aparata našim sugrađanima. Donose im svašta – od usisavača, pegli za kosu, fenova do televizija. Naravno, sve popravljaju uz asistenciju profesora koji ih svakodnevno dodatno motiviraju u njihovom radu. Na taj način stječu nova iskustva s područja njihovog budućeg zanimanja.

'TKO MOŽE, NEKA POĐE VANKA NA PRAKSU' Luka Radić i Mateo Tomaš o Erasmus iskustvu u Frankfurtu

Vlastita tvrtka
Njihove želje u budućnosti su položiti majstorski ispit i otvoriti vlastitu tvrtku. Upravo su spomenute ‘pametne kuće’ nešto na čemu bi u budućnosti htjeli raditi.
—Htjeli bismo poći to naučiti i usavršiti se u tomu – kazao je Luka. Naglašavaju kako je takva tehnologija razvijena na našem području, ali nema posebno obučenih majstora za taj posao. ‘Potrebno je imati licencu’, dodaju. Za što god se odlučili, mi im želimo puno sreće! Svakako su istaknuli drugim učenicima da ako imaju mogućnost poći u inozemstvo na praksu, neka to i iskoriste.


ŠKOLA O LUKI I MATEU

‘Naši su učenici primjer kako se volja, trud i zalaganje isplati’

Na Luku i Matea posebno su ponosni iz Obrtničke i tehničke škole. U objavi na društvenim mrežama, iz škole su istaknuli da je ovaj dvojac na sjednici Nastavničkog vijeća preko prezentacije ‘proveo’ nastavnike kroz Erasmus iskustvo u Frankfurtu.

—Na samom početku putovanja, kako kažu, osjećala se neizvjesnost i put u nepoznato, no ishod putovanja bio je zaista odličan. Naši su učenici svojim radom, zalaganjem, znanjem i sposobnošću oduševili vodeće ljude u tvrtki gdje su bili na praksi (…). Učenici su se vratili puni pozitivnih dojmova i naravno s iskustvom rada u inozemstvu s novim i modernijim tehnologijama. Imali su priliku sastavljati različite električne ormare, ugrađivati instalacije u pametne kuće, led rasvjetu i slično. Ovakvi i slični projekti pokazuju pozitivne strane i učinke stručne prakse u inozemstvu gdje se međusobno prezentiraju i usvajaju nove vještine i metode rada. Naši su učenici primjer kako se volja, trud i zalaganje isplati, a ujedno su i veliki promotori svoje škole i zanimanja kojeg pohađaju. Na kraju svog izlaganja zahvalili su ravnatelju i svim profesorima koji su im omogućili ovo hvalevrijedno iskustvo! – naveli su među ostalim u objavi.

Foto: DuList / Privatna arhiva

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist