Politika

Tko bude razdvajao otpad, smanjit će mjesečne račune

POBREZJE CESTA CISTOCA002

Gospodarenje otpadom, odnosno odvojeno prikupljanje otpada tema je koja se otvorila tijekom rasprave o poslovanju Čistoće u 2020. godini. Direktor Marko Iveković rekao je kako je proveden niz edukacija, no nije zadovoljan rezultatima. Odgovarajući vijećnici Aniti Bonačić Obradović rekao je kako bi motivirajući trenutka mogao biti novi cjenik po kojem će računi biti manji što se više otpada odvaja. Rekao je kako smo mi specifična zbijena urbana sredina s dosta nekretnina koje ni nemaju kolni prilaz. No, smatra kako onaj tko želi odvajati otpad to može raditi jer je na 207 od 260 odlagališta omogućeno odvajanje.

Ivan Maslać smatra kako bi trošak otpada trebao snositi gost koji dođe u destinaciju. Rekao je kako Čistoći prihodovna politika baš i ne stoji dobro. Inače, ova je tvrtka prošlu godinu završila s gubitkom od 2,3 milijuna kuna.

-Razlog tome je želja ispunjavanja svih obveza koje proizlaze iz zakona – rekao je te dodao kako je riječ o odvojenom prikupljanju i plaćanju odvoza odvojenog otpada.

Čistoća ima i 7,5 milijuna kuna potraživanja od čega je 5 milijuna kuna nedospjelih. Među dospjelim potraživanjima, 1,9 milijuna kuna odnosi se na pravne osobe, a ostatak na fizičke.

Rasprava je otvorila i pitanje Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

-Pitanje je koliko će stadiona nestati u tome jer netko nije obavio svoj posao – rekao je Vlahušić. Napomenuo je kako će se nakon zatvaranja Grabovice otpad morati negdje drugo odvoziti. I te će novce trebati osigurati. Pezo mu je rekao kako je primijetio ogromnu količinu licemjerstva u njegovom izlaganju. Jer, ni on ništa po tom pitanju nije radio u svom mandatu, a zbrinjavanje otpada je obveza jedinice lokalne samouprave u suradnji sa županijom.

Pozvao ga je i neka podnese izvješće što je u osam godina napravio na temu gospodarenja otpadom. Prekinuo ga je Potrebica jer to nije tema dnevnog reda.

Potrebica je rekao kako su stigli prigovori po pitanju čistoće povijesne jezgre. No, rekao je kako se žurno reagiralo. Rekao je kako postoji nesvjesni ili svjesni otpor za recikliranjem.

-Ja sam se ubio dok sam naučio odlagati otpad uvečer, a ne ujutro – objasnio je svoj loš primjer, a rekao je kako mu je supruga počela odvajati otpad. Spomenuo je i famu kako sve to fine u isti kamion i na Grabovicu.

-Pokrenimo kampanju za razvrstavanje – rekao je te poručio neka netko od medija vidi gdje taj kontejner završi. Poručio je i da se ti kontejneri stave na više mjesta po gradu. Rekao je kako u tom dijelu Čistoća nije u potpunosti odradila posao.

-Edukacija je potrebna u svakom trenutku – rekao je direktor Iveković. Poručio je kako je proširenje javne površine za odlagalište u velikom dijelu u sukobu s osiguravanjem parkirnih mjesta.

-Mišljenja sam da će pravi efekt postići motivacijski cjenik. Nagrađivat će se kroz njega obitelji koje odvajanju posvete više pažnje – objasnio je.

Anita Bonačić Obradović rekla je kako je u pitanju lijenost.

-Učinimo nešto da se mlađi obrazuju – rekla je jer smatra kako treba krenuti od najmlađih, a starije kažnjavati.

Za riječ se javio i Pero Vićan. Rekao je kako nije ni on baš revan u razdvajanju, ali tvrtka u kojoj radi jest.

-Radnici Čistoće rade vrlo težak, često neugodan posao i na tome im treba čestitati. Je li se moglo bolje? Jest. Ne može Čistoća sama riješiti pitanje Grabovice. To je naš problem, s Čistoćom – rekao je.

Nikša Selmani rekao je kako su ljudi na terenu najbolji segment Čistoće.

Vijećnik Đuro Capor rekao je kako ga zabrinjava da je 2020. pokazala realnu sliku razdvajanja. Radi se tek o 11 posto.

-Kolike penale plaćamo i kolike ćemo plaćati u godinama koje nas čekaju? – zanimalo ga je. Pitao je kad će se početi provoditi zakonska obveza prikupljanja bio otpada iz kućanstva te u kojoj su fazi projekti kompostane, sortirnice…

Direktor Marko Iveković rekao je kako je kazna, odnosno poticajna naknada obveza jedinica lokalne samouprave, koje su potaknute stvarati okvire za što bolje postupanje s otpadom. Kad je riječ o bio otpadu rekao je kako nisu u mogućnosti podijeliti spremnike svakoj obitelji jer je način stanovanja većinom opredijeljen na zgrade pa se mora ostati na javnim odlagalištima. Strah ga je kako će se to organizirati jer ta vrsta otpada proizvodi i najviše neugodnih mirisa.

-Bojim se da ne bismo na svakom koraku imali mini Grabovicu – rekao je dalje.

Rekao je kako ne zna iznos poticajne naknade jer je plaća Grad.

Pročitajte još

VIJEĆNICI O POVEĆANJU PLAĆE GRADONAČELNIKA ‘Ako ima za velike, dajmo i za potrebite’

Andrea Falkoni Račić

UMJESTO IVANE ŠEPAK Karlo Gjurašić novi gradski vijećnik

[PRIJENOS UŽIVO] Od 9 sati pratite sjednicu Gradskog vijeća

Dulist