Kultura

‘SVJETLOST MOJOM RUKOM’ Otvorena samostalna izložba Juraja Pavlovića

'SVJETLOST MOJOM RUKOM' Otvorena samostalna izložba Juraja Pavlovića

U prostorijama DPDS-a u ponedjeljak je otvorena izložba Juraja Pavlovića ‘Svjetlost mojom rukom’ koju je organizirala Dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika.

Izložba ‘Svjetlost mojom rukom’, hrvatsko-njemačkog autora Juraja Pavlovića, otvorena je uprostoru Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici.

Izložba je namamila mnogobrojne Dubrovčane da prošetaju osvijetljenim prostorom te se pritom upoznaju s radom ovog hrvatsko-njemačkog autora. Učenica 3. razreda umjetničke škole Luke Sorkočevića, Barbara Ćorak uvela je posjetioce u svijetlosnu izložbu zvucima flaute.

– Nisu nam nepoznate njegove svjetiljke. Prvi put smo ušli u stvaralačku bajku ovog umjetnika 2012. godine u okrilju kamenih zidova Sponze, mnogi od vas se toga i sjećaju. Kad netko stvara ovakve svjetiljke kakve stvara ovaj strastveni i neumorni kolekcionar, predani restaurator, vrhunski majstor, profinjeni dizajner i daroviti i zaneseni umjetnik onda je svaka nova prigoda da ih vidimo ovako na okupu pravi pravnik svjetlosti. Strpljiv je to i precizan rad. Prava umjetnost koja zahtjeva mirnu i nježnu ruku kojom Juraj stvara svoje svjetlo koje preobražava uporabni predmet koji je u nekom prošlom vremenu izgubio svoju funkciju, preobražava ga u umjetničko djelo. On je sposoban vidjeti ono nevidljivo. Novi život, novo svjetlo, stare svjetiljke. Zato svaka njegova svjetiljka ima svoju priču. Zapravo ima više priča. Onu iz prošloga života, a onda onu novu priču koju joj je podario Juraj – izjavila je prof. Irja Jerković.

Dubrovačkoj publici Pavlović se prvi put se predstavio 2012. g. izložbom u atriju palače Sponza, uz stručno vodstvo Maje Nodari. Nakon toga sudjelovao je na više grupnih izložbi te mu je izložba ‘Svjetlost mojom rukom’ druga samostalna izložba u njegovom rodnom Dubrovniku.

– To je ljubav prema starini. Ako je lampa jednostavnija ne radim ju dugo, možda dva dana, aliako je lampa zahtjevnija i veća tu treba dosta truda, rada i vremena. Ali prodaja ne ide baš, nije neka kupovna moć – izjavio je autor Juraj te nadodao kako izložbu priprema nekih mjesecdana.

Juraj Pavlović rođen je u Dubrovniku 1945. g. Od 1969. njegov drugi dom je u Njemačkoj, u Münchenu. Radio je kao restaurator umjetničkih predmeta, uglavnom metalnih, u čemu je postigao visoki stupanj zanatske perfekcije. Izučio je i električarski zanat te ga je njegovo sveukupno zanatsko umijeće dovelo do toga da se počne baviti primijenjenom umjetnošću. Tako već tridesetak godina svoju kreativnost izražava izrađujući unikatne svjetiljke od mesinga i starihstaklenih abažura. Samostalno je izlagao u Münchenu (1987., 1988. i 1989. g.) i Augsburgu (1989. g.). Godine 1988. izlaže na poznatoj izložbi Heim – Handwerk u Münchenu, gdje ga otkrivanjemačka kritika. Nakon sudjelovanja na ovoj izložbi, primljen je za stalnog člana AGD –Alians Deutcher Designer (Udruženje njemačkih dizajnera). Od tada redovito izlaže na Heim –Handwerk. Nižu se izložbe u Münchenu, Dortmundu, Ingolstadtu i Stuttgartu. Sudjeluje nabrojnim grupnim izložbama. 1990. g. prvi put izlaže svoje svjetiljke u domovini, u Zagrebu. Izložba je priređena u suradnjiGalerije Schira i Galerije „Miroslav Kraljević“, a otvorio ju je Josip Depolo, koji je napisao i dojmljiv osvrt na njegovo stvaralaštvo.

Organizator izložbe jest Hrvatska matica iseljenika, a izložba je otvorena sve do 15. svibnja.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist