Kultura

Svečano otvoren simpozij povodom 80. rođendana Luka Paljetka na Filozofskom fakultetu SUM-a

Svečano je otvoren Znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luka Paljetka u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji uključuje brojna predavanja stručnjaka i znanstvenika s raznih područja Paljetkova djelovanja budući da se radi o pjesniku, prevoditelju, kazališnom i likovnom kritičaru, redatelju, feljtonistu, esejistu, dramaturgu, ali i o likovnom umjetniku.

Akademik Luko Paljetak je rekao kako je lijepo što je sa svojih 80 godina priznat zbog onoga što je napravio.

– Na početku sam više htio biti slikar, ali nije mi to profesionalno uspjelo. Slikarstvo se zasnovalo na nečemu što se zove metaforika, a metafora je jednako kao i poezija zbog toga su književnost i slikarstvo slične djelatnosti, ali u drugom mediju – kazao je akademik Paljetak.

Likovni i književni kritičar i voditelj Simpozija Milan Bešić je kazao kako ovaj Simpozij po prvi puta sa svih motrišta osvjetljuje stvaralaštvo jednog od najvažnijih suvremenih živućih hrvatskih književnika.

– Akademik Paljetak je i jedan od najplodnijih hrvatskih književnika koji se okusio u gotovo svim književnim žanrovima. Golem je njegov doprinos i u prevoditeljskoj književnosti s mnogih jezika – rekao je Bešlić.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić je istaknuo kako je Fakultet ponosan što ima priliku organizirati ovaj Simpozij te da je iznimna čast ugostiti akademika Paljetka uz kojega su brojne generacije intelektualno i duhovno stasavale i odrastale.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je Simpozij i zaželio da bude plodan.

– Da nas predstavi kao one koji znaju, ali i mogu. Da se spoznajama izrečenim na Simpoziju oplemeni sveukupni hrvatski identitet i znanost – naveo je prof. dr. sc Tomić.

Prigodne pozdrave na Simpoziju imali su i predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda, predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek, a voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović pročitao je pozdrave onih koji nisu mogli doći, a to su predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Na Fakultetu je predstavljena i pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću, u izadnju Zbirke Biškupić, koju je akademik Luko Paljetak u suradnji s eminentnim hrvatskim likovnim umjetnicima napravio 2020. godine povodom smrti prijatelja, teoretičara i likovnog kritičara, akademika Tonka Maroevića.

U suradnji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Sveučilišta u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine danas u 19.00 sati otvorit će se izložba “Luko Paljetak: Retrospektiva”, sukladno nazivu izložba prati Paljetkov likovni izričaj od školskih klupa do recentnih radova iz 2023. godine. Izložba ostaje otvorena do 11. studenog 2023. godine za sve posjetitelje.

Pročitajte još

‘JASLICE U GALERIJI’ Vesela blagdanska atmosfera u Umjetničkoj galeriji

Dulist

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN ‘Mare Fjočica’ stiže na Veliku scenu!

Dulist

‘Candide ili optimizam’ s nominacijom za Zlatni studio

Dulist