Politika

SVEČANA SJEDNICA Franković predočio građanima račune, Potrebica zahtijeva novo rješenje brze ceste!

mato frankovic

Sa svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, uz Dan Grada i Festu sv. Vlaha danas je prema Zagrebu upućena jasna poruka: planirajte kvalitetnu brzu cestu do Zračne luke s po dva prometna traka u oba smjera. Poruku je nadležnima uputio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.
-Proteklu godinu obilježila su dva događaja: ulazak u Schengen i izgradnja Pelješkog mosta. To su povijesni uspjesi hrvatske Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem. Međutim, prometna povezanost Dubrovnika i dalje ostaje strateški problem – rekao je Potrebica te naglasio kako su dvokolnička cesta do Grada te brza cesta do Zračne luke prioriteti. Zamolio je odgovorne da u planovima koje rade za brzu cestu do Zračne luke unaprijede postojeće rješenje jer je sada nažalost planirana jednokolnička cesta s dva prometna kraka, što, istaknuo je, nije kvalitetno rješenje budući da je planirana u profilu jednakom postojećoj magistrali.
-Treba nam brza cesta s dvije vozne trake u svakom smjeru i to je prioritet. Ne možemo 2023. planirati cestu u profilu kakva je trebala biti izgrađena prije 40 godina – oštro je proučio predsjednik Gradskog vijeća.
Podsjetio je i na neraskidivu vezu Grada i svetog Vlaha, kao i na činjenicu da su kršćanstvo i demokršćanske vrijednosti bile temelj napretka našeg grada.
-One ne mogu postati arhaizmi jer su dio identiteta našeg naroda – rekao je između ostaloga Marko Potrebica.

marko potrebica

Prikazan je potom film s najvažnijim gradskim projektima, nakon čega je izvješće o svom minulom radu dao gradonačelnik Mato Franković.
-Upravljati gradom znači graditi, dizati nove škole, vrtiće, probijati ceste, ispravljati grbe na kolniku, osvjetljivati neosvijetljene staze, kopati ispod zemlje i graditi infrastrukturu koja se ne vidi. Znači stvarati ravnopravne uvjete života i rada u svakom kutku grada i osiguravati jednake prilike za osobni razvoj svakog građanina. Upravljati znači služiti, a služba od nas očekuje i donošenje odluka, onih koje će imati utjecaj na tkivo grada u budućnosti. Nerijetko ćemo se tako suočiti i s izazovima. Na njih je jednostavno odgovoriti ukoliko se zapitamo samo jedno pitanje – Hoće li naše činjenje donijeti boljitak Gradu i građanima? Ako je odgovor da, onda dvojbe nema – rekao je gradonačelnik te se potom dotaknuo kupovine TUP-a, poručivši kako je trebalo umješnosti i političke hrabrosti za provesti čitav projekt, koji je započeo preuzimanjem vlasničkog udjela nad UTD Ragusom i Lukom Dubrovnik.
U svom govoru posebno se dotaknuo pomoći Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem.
-Zahvaljujući više puta pokazanom sluhu Vlade Republike Hrvatske za specifičnosti krajnjeg juga i ovim putem želim izraziti moju duboku zahvalnost na pomoći koju su Vlada i premijer Andrej Plenković pružili Gradu u trenutcima financijske krize. Beskamatnim zajmovima omogućili su nam da i dalje nastavimo pomagati svim građanima u potrebi kao i dubrovačkim gospodarstvenicima. Uz potporu ministarstva unutarnjih poslova donesen je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji nam je omogućio uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe – istaknuo je između ostalog.
Za kraj je poručio:
-Nepokolebljivi i posvećeni javnome, našem dobrotvoru i vjernom savezniku, Svetome Vlahu, obraćamo se za nebesku zaštitu, čvrsto vjerujući njegovoj prosudbi i predajući se sigurnoj i neumornoj ruci u kojoj drži i čuva svoj grad – zaključio je te svima čestitao blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

nikola dobroslavic
Župan Nikola Dobroslavić pitao je koliko gradova u svijetu slavi neki blagdan više od tisuću godina neprekidno, na ovako veličanstven način kako to čini ovaj drevni grad.
-Ponosni smo na to i na ovaj naš grad kao i na sve ono što su nam u njemu i povezano s njim ostavili naši preci – rekao je župan te pitao jesmo li dostojni te baštine na kojoj uvijek iznova učimo i od koje kvalitetno živimo?
-Činimo sve da budemo na visini tih zadaća. Naši branitelji to su sigurno bili braneći ovaj grad, hrvatski jug i cijelu domovinu od velikosrpskog osvajačkog pohoda. Naše junake nećemo nikada zaboraviti – rekao je župan te posebno naglasio kako više nikad nećemo dopustiti upad na naš teritorij, žrtve i razaranja. No, napomenuo je kako agresiji svjedočimo i danas spomenuvši se ruskog napada na Ukrajinu.
-Danas i kod nas ima licemjerja koji umjesto nepodijeljene podrške žrtvi izmišljaju opravdanje za agresora kao da sami nismo to iskusili – rekao je te istaknuo kako u našem susjedstvu neki i dalje ne prežu od posezanja za tuđim, za našom kulturnom baštinom.
-Poruka njima glasi: Okanite se toga, okanite se tuđeg jer ono što je naše ne damo nikome – rekao je Dobroslavić.

svecana sjednica kandelora 2
Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekao je kako je svima nama koji smo rođeni u Dubrovniku i onima koji su naš grad prihvatili svojim, Festa predstavlja svojevrsni duhovni orijentir našeg identiteta, ali i trenutka provjere naših rezultata i uspjeha.
-Čast mi je biti u Vladi koja je u većini projekata koje ste izdvojili sudjelovala i to ne samo financijski, a posebno ističem ono što nam je obogatilo i obilježilo ovu godinu, a to je konačno spajanje juga s ostatkom Hrvatske. Dubrovnik je uvijek bio grad koji povezuje i koji je povezan i ta gruba odvojenost za nas je bila posebno emotivno teška – rekla je ministrica te napomenula kako su iza nas teške godine, no unatoč tome ‘smogli smo hrabrosti i snage pružiti ruku ukrajinskom narodu.
Na sjednicu su došli i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanica predsjednika RH Melita Mulić, potpredsjednika Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i brojni drugi uzvanici.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist