AktualnoUrednički izbor

SUGRAĐANI UPOZORAVAJU Širi se nova SMS prijevara: ,Ne otvarajte te poveznice’

posta internet prijevara

Putem SMS poruka širi se nova prijevara gdje građanima stižu lažne obavijesti o “nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija“. Dio sugrađana, kako nam javljaju, također je zaprimio ovakve SMS poruke. Ističu kako se traže osobni podaci i podaci bankovnih kartica, a građane se poziva da ne nasjedaju na ovakve poruke.

Prema riječima sugrađanke, prevaranti su joj pokušali skinuti preko 500 eura s kartice, a naša je sugrađanka u tom trenutku imala samo sitno. Tu informaciju za preko 500 eura dobila je od banke jer kad je shvatila da bi moglo bit riječ o prevari zvala je banku. Inače, naša sugrađanka čekala je paket od Pošte i zato joj nije odmah palo na pamet da bi se moglo raditi o prijevari.

Upozorenje na lažne obavijesti uputili su i iz Hrvatske pošte.

-Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja, objavili su iz Hrvatske pošte.

Dodaju kako su lažne poruke i obavijesti prepoznatljive po sumnjivoj e-mail adresi ili poveznici te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Službena domena Hrvatske pošte, kako ističu, je posta.hr. Najveću sumnju svakako treba pobuditi ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice, zaključuju iz Hrvatske pošte.

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist