Aktualno

Što stoji u tajnim recenzijama HE Ombla?

Dubrovački eko aktivist, drsc. Ivo Lučić došao je do trojice od četvorice tajnih recenzenta koja su Studiji utjecaja na okoliš HE Omble dali negativnu ocjenu, imao s njima pojedinačne razgovore i u tekstu za T-portal djelomično predstavio njihove nalaze.

Recenzenti su potvrdili da potpuno ostaju pri ranijim stavovima, jer bi po njima gradnja HE Ombla mogla prouzročiti za prirodu i lokalnu zajednicu nesagledive negativne posljedice.

Jedan od recenzenata, geolog Goran Mazija, ranije je otkrio svoj identitet javnosti. Drugo dvoje i dalje žele ostati anonimni, nastojeći izbjeći medijske i političke pritiske, a četvrti, koji je podržao gradnju, ostao je nepoznat. Pokazali su različitu spremnost na suradnju, od iznošenja tek načelnog stava do detaljnijeg objašnjenja svoje ocjene. Dvoje od njih recenziju su uradili besplatno.

Svim ocjenama zajedničko je to da Studiji utjecaja na okoliš (SUO) ne daju prolaznu ocjenu, a projekt smatraju neprihvatljivo skupim. Također, drže da su istraživanja manjkava, parcijalna, stara, neodgovorna i da ne jamče sigurnu i učinkovitu izvedbu zahvata.

Svi upozoravaju na to da su od usvajanja SUO-a dodatna mjerenja i istraživanja rađena marginalno, iako se investitor na njih obavezao, a koja su nužna za upoznavanje stvarnog stanja prirode i okoliša. Dvoje od njih naglašava da je SUO kao dokument zastario i nije u skladu sa zakonom, a jedan čak tvrdi da je protuzakonit.

Jedan recenzent nazvao je HE Omblu krajnje neekološkom hidroelektranom, iz čije je dokumentacije jasno vidljivo da će biti devastirani i uništeni iznimno vrijedni prirodni uvjeti i staništa s nekim vrstama koje su zaštićene na razini Europe.

Ukazuje na negativna iskustva s nedavno izgrađenom HE Lešće, koja je također imala staru i manjkavu studiju, zbog čega su se na neočekivanim mjestima aktivirali novi izvori, a neki stalni izvori visoke kvalitete vode postali povremeni i neprihvatljivi za piće. Upozorava da se isto može očekivati i na mnogobrojnim izvorima okolice Dubrovnika i zaleđa!

Pročitajte još

UDRUGA RINA MAŠERA Ove godine proslavili 65. godišnjicu rada, pokrenuli i važnu akciju

Karmen Maškarić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog otežavajućih okolnosti danas su neke ulice bez vode, provjerite je li i vaša!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija