Županija

ŠTO SE DOGODILO S PASJAČOM? ‘Ostalo nešto kamenja i uspomene na plažu od koje je dah zastajao’

pasjaca nekad i sad

U Facebook grupi ‘Zavazda Konavle’ jedan od najaktivnijih članova, Mirza Hebib, objavio je fotografije konavoske plaže koja se često nalazila na popisima najljepših kutaka uz more na našoj obali, uz popratni komentar.

-Jedna prijateljica mi je jučer poslala nekoliko fotografija s Pasjače. Jako me iznenadilo kad sam vidio kako izgleda. Mislim da se komotno može proglasiti kako plaže više ni nema. Ostalo je samo nešto kamenja i lijepe uspomene na famoznu tirkiznu Pasjaču od koje je dah zastajao. Ima li netko informaciju – nasipa li se plažu ikako? Ukoliko se ne nasipa, postoji li razlog zašto se brodovima ne nasipa pijesak. Svjestan sam kako bi to zimi pod konavoskim stijenama vjerojatno more velikim dijelom odnijelo, ali opet bi tijekom ljeta ličilo na nešto – što je nekad bila – napisao je Mirza, a mnogi se čanovi grupe nadovezali komentarima.

-Prirodne plaže su takve, ovisne o vremenu, vjetru i snazi vala. Ova plaža je unikat ali zbog mnogo faktora nemoguće je organizirat pristup koji bi zadovoljavao sve uvjete da bude i sigurna. Zbog toga idete na vlastitu odgovornost, zbog toga se ne ostvaruje niti nudi koncesijsko pravo, zbog toga i nema redovnog održavanja koje koncesijske plaže u općini, županiji, državi imaju. Ostaje onaj faktor dobrovoljnog rada koji pomalo posustaje kod ljudi vide da pored njihovog dobrovoljnog rada ostaju bez mjesta na plaži jer gomila novokomponiranih obrtnika u prevozu i medijsko klik novinarstvo profitira, a ne ulaže dovodeći masu znatiželjnika i selfie likova. Jedna od opcija bi bila područje proglasiti parkom prirode i ograničiti broj posjetioca, uzeti novce iz EU fondova i zaštititi. Ali to se neće dogoditi. Znamo svi dobro i zašto – napisala je jedna gospođa.
-Ona nije priridna plaža što se pržine tiče, jest što se kamena tiče .Vazda je nasipana od početka, nasipom je i postala pješčana i očito je da treba nastavit – nadovezao se jedan gospar.
-Koji šok vidjeti je ovakvu. Pasjača sa razglednice, ona sa malim žalom, je nastala nakon što je, mislim, GP Dubrovnik gore na litici napravio rampu i istovario stotine kamiona kamena sa nekog iskopa, moguće tunela.
Pristup kamionima do ruba litice je i dalje moguć, a ne mogu napraviti put, katastrofa! – ogrorčen je još jedan član grupe.
pasjaca

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Metković postaje globalno središte: Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu maratonu

Dulist

Potpisan sporazum za izradu projektne dokumentacije Centra za rehabilitaciju i hipoterapiju na Pelješcu

Dulist

OSVOJIO ČETIRI ZLATNE MEDALJE! Načelnik Nardelli primio Lukšu Pavića

Dulist