Aktualno

SPOMENIK POGINULOJ DJECI KAKAV JOŠ NISTE VIDJELI Evo što će za 900 tisuća eura podići u Dubrovniku!

SPOMENIK POGINULOJ DJECI KAKAV JOŠ NISTE VIDJELI Evo što će za 900 tisuća eura podići u Dubrovniku!

Grad Dubrovnik i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavili su rezultate natječaja za Gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulih u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Prvi nagradu dobio je rad Dalibora Stošića, akademskog kipara (autor skulpture i arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja), Hrvoja Bilandžića d. i. a. (autor arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja). Dalibor Stošić, je zajedno s Krešimirom Roginom autor spomenika žrtvama Holokausta na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, piše Jutarnji.

– Idejno rješenje obrađuje javni prostor u luci Gruž sa spomen obilježjem poginuloj djeci. Javni park planira se na površini 3685m2, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Oblikovanje javnog prostora i oblikovanje spomen obilježja zadaća je autora idejnog likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog rješenja. Očekuje se integralno rješenje u skladu sa zadanim lokacijskim uvjetima i kontekstom – navode.

– Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba. Spomen obilježje stradaloj djeci u Dubrovniku snažna je poruka koja nadilazi nacionalni značaj samog zahvata u prostoru. Dodatno, prostor gruškog akvatorija, povijesni je prostor u kojem su nastali zaštićeni primjeri renesansne i barokne arhitekture koje zajedno s ladanjskom cjelinom Rijeke dubrovačke, čine jedinstvenu društveno povijesnu cjelinu s gradom Dubrovnikom koji je uvršten na UNESCO listu baštine 1979. godine – nastavljaju.

Kako bi se osiguralo kvalitetno rješenje, pozvali su autore da promisle o obuhvatu koji je predmet natječaja i daju mu reprezentativnu vrijednost, a sve u skladu s dostupnim budžetom za realizaciju koji iznosi 895.000,00 E+ PDV.

Na natječaj, koji je trajao od 5. 10. 2023. god. do roka za predaju natječajnih radova 21. 11. 2023.. god., zaprimljeno je ukupno 19 radova.Ocjenjivački sud je djelovao u sastavu: Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Marija Lukšić, Udruga civilnih stradalnika DNŽ, Davor Bušnja, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Romano Duić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Alem Korkut, akademski kipar, Tonči Čerina, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Ines Hrdalo, mag. ing. prosp. arch., doc. dr. sc. Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt te Bernarda Silov, dipl. ing. arh., ovlaštena arhitektica – predsjednica ocjenjivačkog suda.

SPOMENIK POGINULOJ DJECI KAKAV JOŠ NISTE VIDJELI Evo što će za 900 tisuća eura podići u Dubrovniku!

Foto: Grad/Udruženje hrvatskih arhitekata

Pročitajte još

Cijene u siječnju više za 4,1 posto, najveći porast u restoranima i hotelima

Dulist

Evo koje su ulice u povijesnoj jezgri sutra bez vode!

Dulist

Nacionalni park Mljet otvara se 1. ožujka!

Dulist