Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus pozivaju na trening valoriziranja gastro-kulturne baštine u sklopu projekta ‘Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana’ koji će se održati u ponedjeljak 19. studenog 2018. godine s početkom u 10 sati u hotelu Adria, u Radnička ul. 46.
Cilj treninga pružiti je uvid u najbolje prakse i ponuditi smjernice za održivo vrednovanje hrane koja je dio gastro-kulturnog nasljeđa određenog područja.
Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Grad Kecskemet (Mađarska), Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus utemeljen je na Slow Food konceptu “nove gastronomije”, multidisciplinarnom pristupu hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi.
Cilj projekta promoviranje je i očuvanje gastronomskog nasljeđa Srednje Europe, regije koja prolazi kroz velike promjene i u kojoj su brojne tradicije ugrožene. Pet gradova u pet različitih zemalja okupljeno je u projekt i svakom od njih povjeren je zadatak razvijanja programa mapiranja i očuvanja gastronomskih resursa, kroz istraživanje na terenu i teorijsko-znanstveni rad. U gradovima se provode pilot akcije prilagođene lokalnom kontekstu i viziji budućnosti. Na taj način grad postaje uzor u svojoj regiji u smislu gastronomske tradicije te primjer koji mogu slijediti i druge urbane sredine.
Istovremeno se osnažuje savez Venecije, Kecskemeta, Brna, Krakowa i Dubrovnika, gradova vrijedne spomeničke baštine Središnje Europe, a sve na dobrobit lokalnih uprava, civilnog društva, institucija, malih poduzeća prehrambenog sektora, uslužnih djelatnosti te kreativnog sektora i građanstva uopće.
Molimo da Vaše sudjelovanje potvrdite najkasnije do 16. studenog 2018 godine do 10 sati.
Sudjelovanje na treningu je, uz prethodnu prijavu, besplatno.
PROGRAM TRENINGA:
10.00 Uvodni pozdrav – Ana Marija Pilato Krile – direktorica DURA-e
10.15 Modul 1 – VALORIZACIJA: ŠTO i KAKO (specifičnost valoriziranje kulturnih dobara s posebnim osvrtom na nematerijalnu baštinu, Slow Food ideja i projekti valoriziranja, uvod u 4 klastera);
10.45 Modul 2 – JAVNE TRŽNICE – uloga tržnica u valoriziranju gastro-kulturnog nasljeđa
(kriteriji za osnivanje i koraci za uspostavljanje Slow Food tržnice hrane);
11.30-12.30 Modul 3 – KUHARI I CHEFOVI – uloga kuhara i chefova u valoriziranju gastro-kulturnog nasljeđa (projekt Savez Chefova);
12.30-14.00 Pauza za ručak
14.00-14.45 Modul 4 – ODRŽIVI TURIZAM – uloga održivog turizma u valoriziranju gastro-kulturnog nasljeđa (Slow Food travel kriteriji i smjernice);
14.45-15.30 Modul 5 – PREHRAMBENA EDUKACIJA – uloga prehrambene edukacije u valoriziranju gastro-kulturnog nasljeđa (Slow Food iskustva);
15.45 Pitanja
Prijave na email esoprano@dura.hr ili broj telefona/mobitela : 020/638-236, 099/484 53 34.
Trening vodi: Ivo Kara-Pešić, predsjednik Udruge Kinookus i koordinator Slow Fooda za Hrvatsku.