Aktualno

Sindikat liječnika poslao oštru poruku Vladi: Pripremamo se za štrajk

Sindikat liječnika poslao oštru poruku Vladi: Pripremamo se za štrajk

-Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk, poručio je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u oštrom priopćenju koje su objavili ove nedjelje, nakon što je Vlada ovoga tjedna predstavila uredbu o koeficijentima prema kojima bi trebale rasti plaće u državnim i javnim službama.

Povećanje plaća od ožujka najavljeno je i za liječnike i sve zaposlene u zdravstvenom sektoru, no iz HLS-a su poručili kako se za mjere pripremaju zato što je Vlada ” grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz 2023.” Naime, u priopćenju koje su uputili navode kako predloženim povećanjem Vlada jasno pokazuje da ne shvaća kritične točke u zdravstvu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Proteklih je dana hrvatska javnost mogla svjedočiti propagandnim pokušajima hrvatske politike koji imaju cilj oslabiti položaj i jedinstvo hrvatskih liječnika. Politika je pokušala sljedeće:

I) N-to po redu recikliranje priče o navodno ‘ogromnim plaćama’ hrvatskih liječnika da bi nas se pred našim sugrađanima, pacijentima, prikazalo pohlepnima i nerazumnima.

Stvarnost: ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ona ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg najškolovanijih i najiskusnijih liječnika u privatno zdravstvo.

II) Slanje fantomskih tablica navodnih plaća liječnika u medije – tablica sa stavkama i iznosima koji nikad i nigdje nisu ponuđeni hrvatskim liječnicima.

Stvarnost: ministar šalje poruku u kojoj namjerno ‘miješa kruške i jabuke’, uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava (gotovo pola života provedenog u bolnici) s osnovnom plaćom onih koji rade 40 sati tjedno ili manje.

III) Pokušaj razjedinjavanja krovnih hrvatskih liječničkih udruga širenjem specifičnih sadržaja na društvenim mrežama kroz sebi podređene i ovisne aktere u sustavu zdravstva.

Stvarnost: hrvatski liječnici snažniji su i ujedinjeniji no ikad u obrani dostojanstva svojeg poziva, svojih obitelji i sebe. Politički ‘podijeli pa vladaj’ recept, kada je riječ o hrvatskim liječnicima, uzaludan je.

IV) Slavodobitno mahanje pitanjem robovlasničkih ugovora kao tobožnjim dokazom da se ‘radi’, a liječnici su, eto, ‘nerazumni’.

Stvarnost: to je trebalo biti riješeno prošlog proljeća. Mjesecima se ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima, a u međuvremenu je 148 (!) naših kolega napustilo Hrvatsku. Te se ljude moglo spasiti, zadržati u Hrvatskoj.

Ovime vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade i da sve navedeno argumentirano odbacujemo. Podsjećamo da sve ovo dolazi nakon što je Vlada, politika, grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk, poručili su, prenosi Večernjilist. 

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist