Crna kronika

Šestorka osumnjičena za više kaznenih djela, počinili materijalnu štetu od 4,3 milijuna kuna

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave pet hrvatskih državljana u dobi od 53, 36, 34, 35 i 27 godina i hrvatska državljanka u dobi od 32 godine sumnjiče se za kaznena djela utaja poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja, a kojim kaznenim djelima su počinili materijalnu štetu u iznosu od 4.338.253,48 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičenici, međusobno povezani rodbinskim vezama i poznanstvima iz radnih sredina, od listopada 2020. do svibnja 2022., kao odgovorne osobe u devet trgovačkih društava sa sjedištem u Dubrovniku i jednog trgovačkog društva iz Nedelišća, prodavali ili kupovali jednu te istu trgovačku robu, odnosno rabljenu ugostiteljsku opremu za koju su više puta međusobno fakturirali nevjerodostojne račune za isporuke navedene opreme, a da se oprema za vrijeme dogovorenih kupoprodaja cijelo vrijeme nalazila i koristila u poslovanju dva ugostiteljska objekta u vlasništvu dvojice osumnjičenih.

Tako ispostavljene nevjerodostojne račune za isporuku ugostiteljske opreme evidentirali su u poslovnim knjigama svojih trgovačkih društava i na temelju toga od nadležnog Ministarstva neosnovano tražili umanjenje porezne obveze, odnosno povrat poreza čime su počinili više kaznenih djela utaja poreza ili carine.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 36-godišnjak sa žiro računa svog trgovačkog društva u gotovini podigao iznos od gotovo 700 tisuća kuna koji iznos je zadržao za sebe, na štetu trgovačkog društva, dok je 27-godišnjak novac uplaćen iz državnog proračuna koristio za nabavku nove ugostiteljske opreme koju su potom besplatno koristila druga trgovačka društva, čime su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Isto tako, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 34-godišnjak počinio kazneno djelo prouzročenje stečaja budući da je imovinu svojeg trgovačkog društva, koja bi činila stečajnu masu iz koje bi se namirili vjerovnici trgovačkog društva, vrijednosti preko 1,6 prividno prodao trgovačkom društvu 32-godišnje osumnjičenice s kojom je rodbinski povezan, a koje društvo nije bilo platežno sposobno platiti iznos dugovanja, stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte još

Podignuta optužnica protiv 22-godišnjaka koji je gurnuo mladića sa zida na Pilama

Dulist

KAŽNJEN S 11 TISUĆA KUNA Vozio ‘pod zabranom’, vozačka mu oduzeta još 3 mjeseca

Dulist

TJEDNI REKORDER Motociklist ‘napuhao’ 1,67 promila

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija