DuList IN

ROMANO NIKOLIĆ O KUĆICI ‘OĐE, OĐE’ Dubrovnik u Zagrebu kroz okuse i tradiciju

naslovna Romano i Pavla

Budete li za vrijeme Adventa prolazili Europskim trgom u Zagrebu i zaželite li se dubrovačkih delicija, obavezno svratite na kućicu ‘Ođe, ođe’, koja se i ove godine, drugu zimu zaredom, ističe kao omiljeno odredište svih koji žele uživati u autentičnim okusima Dubrovnika. Iza ove kućice stoje dvoje prijatelja i zaljubljenika u svoj grad – mladi glumac i redatelj Romano Nikolić te Pavla Miličić.

O samoj ideji za naziv kućice ne treba puno pisati – svi znamo stihove dubrovačke kolende ‘Ođe, ođe, nazdravlje vam Badnje veče dođe…’.S Romanom smo razgovarali o tome kako je nastala ideja za ovu posebnu adventsku kućicu, što se krije u njihovoj ponudi te kako su gosti reagirali na okuse Dubrovnika usred zagrebačke adventske čarolije.

odrezano za tekstŠto je potaknulo Vas i Vašu prijateljicu Pavlu u projekt vođenja adventske kućice?

Prošle godine smo došli na ideju da blagdane proslavimo sa sa svim našim prijateljima, ali upoznamo i nove pa smo to napravili javno i prezentirali širem krugu ljudi našu dubrovačku ponudu koji mi često doma služimo našim prijateljima na večerama i tako se dogodio ‘Ođe, ođe’, a kućica je prošle godine bila prepoznata među najboljima.

Kako izgleda prosječan radni dan u kućici, što kažu gosti?

Uzbudljivo. Od prošle sezone imamo prikle od maslina i ribe, a ove godine napravili smo iskorak u našoj ponudi i dodali smo prikle s pancetom Vlaha Đivanovića iz Konavala. Ljudi su zainteresirani za okuse i mirise Dubrovnika i ova zadnja dva dana vidimo da i sve veći broj stranih gostiju dolazi na kućicu i zapravo ih interesira odakle su proizvodi, žele čuti malo više o Dubrovniku jer ga, naravno, znaju i prepoznaju. Bude momenata koji su kaotični, kao svugdje i u svakom poslu, ali ispunjeni smo veseljem i zaista blagdanskim ozračjem jer svatko tko je došao na našu kućicu došao je s ciljem da proba najbolje.

Ode ode 4Imate li neki poseban trenutak od prošle godine koji Vam je ostao u srcu?

Teško je izdvojiti. Svi trenuci su zanimljivi i posebni.

Što najbolje ide iz ponude? Imate li neki svoj favorit?

Moj favorit su nove prikle od pancete zato što ih nismo imali, tako da njih sad svakodnevno jedem. Tu su još sjajna vina, od Pošip Merga Victa do Grka Radovanovića, Plavac Mali Marice Mrgudić i naravno Plavac Mali kuhani koji je već postao naš zaštitni znak, a ove godine smo uveli i naš signature koktel koji je radila koktel majstorica Ivana Marešić, a zove se Libertas. Libertas je zamišljen kao oda Dubrovniku, a u njemu se spajaju odležani rum, Gin Habitat, liker od naranče i sočne smokve s dodatkom vanilije na bazi od čaja mandarina iz Neretve.

odrezano za tekst 1Koliko vremena je trebalo za osmisliti ponudu?

Mi ponudu osmišljavamo tijekom čitave godine, ali zapravo konkretno adventskom kućicom se bavimo od šestog mjeseca, isprobavamo naše recepte, vina, rakije i pokušavamo od svega toga vidjeti što se nama najviše sviđa jer će se onda svidjeti i našim gostima.

Jeste li razmišljali o tome da angažirate neke influencere za promociju kućice?

Svaki naš gost je naš influencer jer preporuči našu ponudu dalje. Ja mislim da se kod nas prepoznala kvaliteta. Prošle godine nas je zaista veliki broj ljudi, za koje nismo ni znali tko su, objavljivalo na svojim društvenim mrežama i upućivali su ljude da dođu probati upravo našu ponudu. A ove godine se vraćaju i probavaju sve iz naše nove ponude.

Postoji li neki poseban dubrovački recept ili jelo koje Vas vraća u djetinjstvo, a da ste ga uvrstili u ponudu?

To su za mene šporki makaruli, ja to mogu jesti kad god, ali nemamo ih u ponudi za Advent, to nas više podsjeća na festu Svetog Vlaha.

Ode ode 2

Što je najvažnije kod rada s ljudima, bilo to na pozornici, iza kamere ili u kućici? Imate li neki savjet?

Treba samo biti otvoren i iskren s ljudima i onda su oni otvoreni i iskreni prema tebi, mislim da je to neki glavni savjet, ali i odnositi se prema ljudima s poštovanjem.

Za kraj, jeste li razmišljali o otvaranju kućice na nekim drugim lokacijama, možda u Dubrovniku?

Naša kućica je dosta personalizirana, Pavla i ja cijelo vrijeme pokušavamo biti tu i kontaktu s ljudima, pričati našu priču, ispričati o Dubrovniku i što nas je ponukalo da određeni proizvod stavimo na naš jelovnik. Za sad nismo razgovarali o tome jer želimo jednu stvar raditi zaista kvalitetno, a ne ostavljati mogućnost nekom površnom pristupu i radu.

Romanu i Pavli želimo puno uspjeha i blagdanskog veselja u njihovom projektu.

Pročitajte još

Novi kino tjedan donosi…

Dulist

Siniši Lasanu treće mjesto na Prvenstvu sommeliera Hrvatske

Dulist

PRVI HRVAT KOJI JE POSJETIO SVE DRŽAVE Kristijan Iličić ostvario svoj san

Dulist