Aktualno

RESTORAN U DOCKEROVOJ BARACI BEZ NAJMOPRIMCA GODINU DANA Zbog čega ili koga Lokrum godišnje gubi 1,1 milijun kuna?

RESTORAN U DOCKEROVOJ BARACI BEZ NAJMOPRIMCA GODINU DANA Zbog čega ili koga Lokrum godišnje gubi 1,1 milijun kuna?

Ponovno su se uznemirili lokrumski duhovi. Ovog puta zbog restorana Lacroma, koji od 2015. godine posluje u tzv. Dockerovoj baraci. Već drugu sezonu ovaj restoran je zatvorenih vrata, a razlog tome je istek ugovora o zakupu, kojega je prije šest godina s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum sklopio ugostiteljski obrt MBM, iza kojega stoji dubrovački ugostitelj Maro Moretić. Kako navode iz Rezervata, ugovor s dosadašnjim zakupcem istekao je 3. travnja 2020. godine, a iznos kojega je ova javna ustanova mjesečno inkasirala od ovog prostora bio je u visini od 73.900,00 kuna bez PDV-a, što godišnje s PDV-om iznosi 1.108,500 kuna. No, već više od godinu dana, prostor zjapi prazan, otok je ostao bez dodatne ponude za okrjepu posjetitelja, a samim time je i blagajna rezervata mršavija za navedeni iznos.

— Javna ustanova Rezervat Lokrum podnijela je Gradu Dubrovniku zahtjev za izdavanje suglasnosti za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora s istim zakupnikom u ožujku 2020. godine, međutim Grad Dubrovnik nije izdao suglasnost jer je utvrđeno da su protekli vremenski rokovi definirani Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora – navela je za DuList ravnateljica JURezervat Lokrum Nikolina Grković.

Osim toga, dodaje, Grad je kao osnivač javne ustanove, također dao preporuku izjednačavanja načina postupanja u ovakvim predmetima s postupcima Grada Dubrovnika u sličnim slučajevima.

— S obzirom na navedeno, zatraženo je mišljenje stručnih službi na prijedlog teksta budućeg natječaja za zakup poslovnog prostora – Dockerove barake. Nakon ishođenja pozitivnog mišljenja na prijedlog teksta natječaja, isti će biti raspisan sukladno pret-hodno navedenom Zakonu – navodi dalje ravnateljica.

Zahtjev izvan roka?

Kako neslužbeno doznajemo, Upravno vijeće Lokruma bilo je sklono ponuditi ugovor dosadašnjem zakupcu pod istim uvjetima kakve je imao u prethodnom ugovoru, što se htjelo napraviti još 2019., odnosno godinu dana prije isteka ugovora. No, sve je nekako ‘mirisalo’ na to da od strane zakupca postoji želja za raspisivanjem novog natječaja ne bi li se iznos najamnine, koju su plaćali od 2015. do travnja 2020. godine, na novom natječaju smanjio. Tome u prilog, govore nam upućeni, može ići i činjenica kako su zahtjev za novi ugovor podnijeli izvan zakonskog roka. Ipak, vlasnik restorana Lacroma Maro Moretić ističe za DuList kako su zahtjev za produljenje ugovora podnijeli još u prosincu 2019.

— Zahtjev sam predao u prosincu 2019. godine, no na njega nam nikada ništa nije odgovoreno, niti da smo ga poslali izvan roka, niti da se isti prihvaća, odnosno ne prihvaća – govori Moretić. Napominje kako je u trenutku slanja zahtjeva bio spreman prihvatiti novi ugovor pod istim uvjetima, odnosno s istom cijenom, jer je to bilo prije koronakrize.

— U sadašnje vrijeme to već nije nešto što je prihvatljivo – smatra Moretić.

Nova greška bivšeg ravnatelja

U cijeloj priči je, doznajemo, svoje prste imao i bivši ravnatelj Rezervata Ivica Grilec, koji je i ovog puta navodno napravio pogrešku u proceduri. On je, naime, pripreme za novi ugovor, odnosno nastavak suradnje sa sad već bivšim zakupcem, govore nam dobro upućeni izvori, radio po zakonskim odredbama koje su vrijedile prije izmjene zakona krajem 2018.. Zato je sve izgleda palo u vodu, jer sukladno zakonskim odredbama koje su na snazi od kraja prosinca 2018. godine te Odluke o zakupu i prodaji poslovnog prostora Grada Dubrovnika, zakupodavac može dati sadašnjem zakupniku poslovnog prostora pisanu ponudu za sklapanje novog ugovora o zakupu na određeno vrijeme do pet godina bez javnog natječaja, pod uvjetima propisanim zakonom, na njegov pisani zahtjev koji mora stići najkasnije 120 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen. S druge strane, zakupodavac je dužan najkasnije 90 dana prije isteka roka dati pisanu ponudu za sklapanje novog ugovora ili zakupca pisanim putem obavijestiti da mu neće ponuditi sklapanje novog ugovora. Ako zakupnik ne podnese pisani zahtjev u roku, ide se na novi natječaj. S druge strane, prema starim zakonskim odredbama rok za novi ugovor iznosio je dvostruko manje, odnosno 60 dana unutar kojih je zakupodavac bio dužan sadašnjem zakupniku, koji u potpunosti ispunjava obveze iz ugovora o zakupu, ili na zahtjev zakupnika, najkasnije 60 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, dati pisanu ponudu za sklapanje novog ugovora. Također, pisani zahtjev za novi ugovor mogao je podnijeti i sam zakupac u roku od 90 dana prije isteka starog ugovora.

Natječaj čeka ‘amen’ Grada

Inače, dosadašnji zakupac uredno je ispunjavao svoje ugovorne obveze, potvrdili su nam iz JU Rezervat
Lokrum, s tim da Ustanova nije po isteklom Ugovoru bila dužna priznavati troškove ulaganja najmoprimca u poslovni prostor. No, i tu je izgleda došlo do određenih prijepora, jer je zakupac zatražio priznanje ulaganja u kuhinju. Ipak, doznajemo kako je napravljena procjena vrijednosti imovine te se dosadašnjem zakupcu pokušalo izaći u susret na način da bi se u tekst natječaja stavila obveza budućeg najmoprimca preuzimanja kuhinje te isplata njene današnje vrijednosti, čime bi dotadašnji zakupci imali najveće šanse dobiti novi ugovor po istoj ili višoj cijeni najamnine, jer bi im se to isplatilo više nego drugima, koji bi dodatno morali snositi izvršena ulaganja.

Sve je očito zapelo u nekoj ladici Gradske uprave, budući da se čeka pozitivno mišljenje na prijedlog teksta budućeg natječaja. Ova je sezona svakako, kad je riječ o ovom prostoru, izgubljena.

— Prostor će se dati u zakup novim javnim natječajem za obavljanje djelatnosti restoranskih usluga.
Napominjemo da se uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID- 19 visina zakupnine svim zakupnicima na otoku Lokrumu umanjuje sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Zbog drastičnog smanjenja visine zakupnine kao mjere ublažavanja utjecaja pandemije te pada broja posjetitelja 2020., ali i neizvjesnog datuma otvaranja 2021. (u očekivanju ublažavanja epidemioloških mjera) nije bilo u najboljem interesu JURL, i samog budućeg najmoprimca, ići u objavu natječaja uoči ove sezone – napomenuli su iz Rezervata Lokrum.

Foto: Facebook/Lacroma Restaurant; DuList

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. lipnja 2021.

Pročitajte još

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Gradu 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Dulist