Urednički izborZanimljivosti

REKAO JE DA SAM KAO ‘REVOLVERAŠ’ Željko Tutnjević o susretu s Gabrielom Garciom Marquezom

tutnjevic
Dubrovnik, 07.01.2023. Snimio: Ivan Kukrika Kuky

Naš poznati fotoreporter Željko Tutnjević sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji, a prepričao je svoj susret s dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Gabrielom Garciom Marquezom.

– Ubogi starčić je zaboravčić. Prvi listopada 2023. godine bio je pozvan na HTV, u TV studio Hrvatske televizije na Prisavlju, na snimanje epizode emisije Godina za pamćenje, tema koje je bila 1979., kada je u Dubrovniku boravio veliki kolumbijski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Gabriel Garcia Marquez. Iz tadašnjeg najpopularnijeg jugoslavenskog magazina za muškarce Start su me nazvali s molbom da s novinarkom Gordanom Tintor pođem u hotel Libertas i snimam pisca za ilustracije interviewa, a Gordana je s njim razgovarala na španjolskom – prepričava u objavi na Facebooku Tutnjević.

-Imao sam tada Nikomat, i potrošio 4 crno-bijela filma ORWO NP 20 i nije bilo šanse da u polumraku hotelskog lobbyja tom kamerom i filmom niske osjetljivosti snimam bez blica, pa sam ga koristio.
G. G. Marquezu to stalno bljeskanje i nije smetalo, nego se nasmijao i rekao da sam kao pistolero (revolveraš). Jako sam se ugodno iznenadio kad su me sutradan zvali iz Libertasa i rekli da je Gabriel Garcia Marquez na recepciji ostavio nešto za mene. Bila je to njegova knjiga Pukovniku nema tko da piše, s vlastoručnom posvetom ‘Para Željko, de su victima, Gabriel, 1979’ (Za Željka od njegove žrtve, Gabriel, 1979) – istaknuo je.

tutnjevic marquez
Ovako je to bilo, Gabriel Garcia Marquez, Gordana Tintor i moja malenkost početkom 1979. u hotelu Libertas

-U ime Daniele Trbović me u rujnu zvala kolegica novinarka Paula Bobanović i pitala bih li bio voljan sudjelovati u emisiji na temu G.G. Marqueza u Dubrovniku. Skroman, kakav već jesam, odmah sam i rado pristao, ne znajući kad će emisija biti emitirana. Prije par dana mi je, doduše, Paula poslala poruku i napisala da će biti emitirano 7. siječnja, no kako ja ama baš nikada ne gledam televiziju, a i ubogi starčić sam, to sam zaboravio. Nisam nikoga ni u obitelji obavijestio zašto sam letio u Zagreb, nego im rekao da putujem zbog nekog posla, a koji je to bio posao da će saznati kad dođe vrijeme za to. I zaboravih… Zato sam se sinoć jako iznenadio kad mi je na WhatsApp ovu, i još par, sliku poslao Ivan Kukrika Kuky, moj stari i dragi prijatelj s divnih i nezaboravnih dana na Montovjerni i neponovljivog The Chingria Timesa, i napisao da on i njegova draga Karmen emisiju gledaju i uživaju. Nazvala me sinoć i moja draga teta Božica iz Osijeka i “izgrdila” što joj nisam javio, nego ju je susjeda nazvala i pitala gleda li nećaka na HTV. Stiglo je sinoć još par mobitelskih ‘reakcija’ mojih prijatelj(ic)a, a nećakinja Ana me još više iznenadila kad mi je i cijeli video mojih pet minuta ‘warholovske slave’ proslijedila. Najljepša hvala HTV na povjerenju, Kukyju na ovoj fotografiji i svim čestitari(ca)ma na čestitkama… – rekao je.

Foto Željko Tutnjević Facebook

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist