Crna kronika

RAZBIJEN KOKAINSKI KARTEL ‘Pala’ i trojica Hrvata, u veljači jedrilicom isplovili iz Dubrovnika

Španjolska Civilna garda u utorak ujutro presrela je hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog otoka La Palma, španjolskog otoka uz zapadnu obalu Afrike. U toj akciji, među ostalima, ‘palo’ je i troje hrvatskih državljana s tonom kokaina. Iz Ministarstva unutarnjih poslova objavili su kako je hrvatska policija prikupila u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. ‘Balkanskog kartela’, aktivno uključeni hrvatski državljani.

Kriminalističko istraživanje ‘FALKUŠA’ je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. ‘Balkanskog kartela’ koja se specijalizirala za pružanje ‘usluga’ krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel ‘regrutirao’ za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom. Kako piše španjolska Guardia Civil, jedrilica je upravo iz Dubrovnika isplovila u veljači te je krenula prema Crnoj Gori. Dalje su, prema priopćenju MUP-a, zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ‘Guardia Civil’ je u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja (Kraljevina Španjolska).

Pretragom jedrilice na Kanarskom otočju, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće. Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano, sa uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Izvor/foto: MUP/Guardia Civil

 

Pročitajte još

‘ZBOG VRUĆINE SE ZAPALILA TRAVA’ Buknuo požar kod Pelješkog mosta, sve je brzo ugašeno

Dulist

Lokaliziran požar na Gornjem Brgatu, na intervenciji bilo više od 40 vatrogasaca

Dulist

Davali taksistima plaću ‘na ruke’, napravili štetu od milijun kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija