Aktualno

Raste otpor oko ulaska Hrvatske u EU

Raste otpor oko ulaska Hrvatske u EU

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji, piše hrt. hr.

 Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada – rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija CDU) za Der Spiegel. On je ustvrdio da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno.

Zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke Njemačke zadužen na europska pitanja Michael Roth se još drastičnije izrazio glede ulaska Hrvatske u EU. 
– Moramo, kad je Hrvatska u pitanju, dati zastrašujući primjer drugimarekao je Roth. On je ustvrdio da Hrvatska mora otkloniti primjedbe koje je navela Europska komisija, poput predugih sudskih procesa.
– U protivnom Bundestag neće ratificirati pristupni pregovor –  zaključio je Roth.

I predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (CDU), koji je prije dva tjedna u  intervjuu u dnevniku "Welt am Sonntag" ustvrdio kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširanju EU-a, te je iznova izrazio skepsu po tom pitanju.

Primjer Bugarske i Rumunjske pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše riješiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smijemo ponoviti istu grešku – rekao je Lammert te iznova ustvrdio kako je Europskoj Uniji sada potrebna faza konsolidacije.
 
Mislim da bi morali razmisliti o tomu da uvedemo godišnje izvješće o unutarnjem stanju Europske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama neriješene vučemo za sobom zaključio je.

Pročitajte još

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist