Aktualno

Prvi rezultati izbora u Crnoj Gori: U vodstvu Pokret Europa sad

Prvi rezultati izbora u Crnoj Gori: U vodstvu Pokret Europa sad

U Crnoj Gori danas su se održali izvanredni parlamentarni izbori. Pravo glasa ima 542.468 građana. U izbornoj utrci sudjelovalo je 15 lista.  Ovo su treći izbori u posljednjih devet mjeseci – u listopadu prošle godine održali su se lokalni izbori, potom su bila dva kruga predsjedničkih izbora u ožujku i travnju.

Prema preliminarnim rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori najveći broj glasova za sada ima Pokret Europa sad koji predvodi Milojko Spajić, podaci su Centra za monitoring i istraživanje Crne Gore. Stranka čiji je osnivač i aktualni predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prema 85,5 posto obrađenih glasova za sada ima ukupno 23 mandata u novoj Skupštini Crne Gore odnosno 25,5 posto glasova, piše Slobodna Dalmacija. 

Drugo mjesto zauzela je koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista koja će u novom sazivu, ako se ovakvi rezultati i zadrže, brojati 22 mandata.

Treća koalicija po jačini je ona koja je na ove izbore izašla pod nazivom “Za budućnost Crne Gore”, a unutar koje se nalaze stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene te Socijalistička narodna partija. Oni su za sada osvojili 14,9 posto glasova, odnosno 13 mandata.

Koalicija koju predvodi dosadašnji predsjednik vlade Dritan Abazović (URA) te Aleksa Bečić (Demokrate) osvojile 12,3 posto glasova tj. 11 mandata.

Što se tiče manjinskih stranaka, iznenađujući rezultat ostvarila je Bošnjačka stranka odnosno koalicija “Jasno je” koja će sigurno imati šest zastupnika u Skupštini Crne Gore, što predstavlja dvostruko više mjesta u odnosu na prošle izbore. Nosilac liste Ervin Ibrahimović ranije je poručio kako će Bošnjačka stranka imati ključnu ulogu u formiranju nove vlasti.

-Za sredine gdje žive Bošnjaci, ali i za cijelu Crnu Goru, tada su sve one investicije krenule sa realizacijom. Sve to je zaustavila 42. Vlada i pokušala je poslati signal da može Crna Gora bez Bošnjaka, bez bošnjačke mladosti, bez bošnjačke pameti. Ali Ipak nije mogla i zato ćemo poslije 11. lipnja mi odlučivati s kime ćemo praviti Vladu, rekao je tada Ibrahimović.

Dva mandata u novom sazivu, prema više od 85 posto glasova, osvojila je koalicija SNP – Demos, Albanski forum je osvojio dva mandata, dok će po jedan mandat imati Albanska alijansa te Hrvatska građanska inicijativa.

 

Pročitajte još

[FOTO] ESN DUBROVNIK Strani i lokalni studenti očistili Šulića!

Nora Di Leo

U DUBROVNIKU Pretragom kuće 43-godišnjaka pronađen laboratorij za uzgoj ‘trave’

Dulist

[FOTO] DOBRE VIJESTI Provozali smo se ‘Neboderkom’ s Tatjanom Puljizević!

Nora Di Leo