Aktualno

‘PROVJERI. PROMISLI. PRIJAVI’ Svake godine u Europi nestane 300 tisuća djece. Nestanak je važno prijaviti odmah!

policija nestanak djece

Svake godine u Europi nestane 300 tisuća djece. Stoga je pokrenuta kampanja ‘Check Think Report’ (Provjeri. Promisli. Prijavi) namijenjena roditeljima i skrbnicima kako bi znali što u tom trenutku učiniti.
Naime, za ovogodišnji Međunarodni dan nestale djece koji se tradicionalno obilježava 25. svibnja, AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, najavljuje pokretanje ove kampanje koja će započeti istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika. Predvode je ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i vodeće neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi.

Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete: ‘Provjeri’ kako bi potvrdio odsutnost djeteta, ‘Promisli’ kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju te ‘Prijavi’ u cilju brzog prijavka nestanka djeteta.
-Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta. U takvim mučnim trenucima od velike je važnosti znati koje korake poduzeti. Prepoznajući tu potrebu, AMBER Alert Europe surađivao je sa stručnjacima na području nestalih osoba na razvoju kampanje “Provjeri. Promisli. Prijavi”. Putem ove inicijative, roditelji i skrbnici će dobiti ključne informacije i smjernice, osnažujući ih da brzo i učinkovito djeluju u slučaju nestanka djeteta – navodi se u priopćenju za medije.
Prema riječima predsjednika i osivača AMBER Alert Europe Franka Hoena, kampanja je ključna prekretnica u njihovim stalnim naporima da zaštite djecu i podrže obitelji u kriznim vremenima.
-Osnažujući roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni, cilj nam je skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima – istaknuo je.
-Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestale djece, ističemo važnost podizanja svijesti o problemu nestale djece i potrebe za njihovom zaštitom. Ovaj dan služi kao podsjetnik na potrebu pravovremenog reagiranja i suradnje cijele zajednice kako bi se djeca što prije vratila u sigurno okruženje svojih najmilijih. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potiče sve građane da se uključe u podizanje svijesti o sigurnosti djece i podrže ovu važnu inicijativu. Pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija može značajno pridonijeti smanjenju broja nestale djece. Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata – ističu iz Policijske uprave dubrovačkoneretvanske.
Inače, kampanja ‘Provjeri. Promisli. Prijavi.’ će se provoditi u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.
Svaka zemlja uključena u kampanju angažirat će svoje najvažnije resurse i stručnjake kako bi osigurala da informacije dosegnu što veći broj roditelja i skrbnika.

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist

U ponedjeljak radovi na gruškoj placi – otklanjaju se uočeni nedostatci na pokretnim tendama

Dulist