Aktualno

Prokišnjava krov kapelice na Boninovu, čeka se sanacija

Prokišnjava krov kapelice na Boninovu, čeka se sanacija

Sanacija krova kapelice sv. Križa jedan je od ciljeva uprave gradske tvrtke Boninovo za iduće razdoblje, a koji se našao i u izvješću o poslovanju za 2021. kojega je direktor Marijan Dadić podnio gradskim vijećnicima. Dadić je tako naveo između ostaloga i kako će se Gradu Dubrovnik predložiti sanacija krova, čija procijenjena vrijednost, rekao je za DuList, iznosi 610 tisuća kuna plus PDV. Međutim, Boninovo ovaj posao ne može obaviti vlastitim sredstvima, a što je direktor naveo i u spomenutom izvješću. Naime, Boninovo je malo trgovačko društvo koje posluje prema načelima Zakona o komunalnom gospodarstvu pa redoviti prihodi nisu dovoljni za financiranje ulaganja u dugotrajnu imovinu. Boninovo je stoga ovisno o financiranju iz proračuna Grada Dubrovnika te eventualnim donacijama. A upravo je donacijom ova kapelica na gradskom groblju obnovljena 2012. godine. No, kako nam navodi direktor Dadić, ta obnova nije uključivala dio krovišta kojega se sada treba obnoviti.

Povremeno prokišnjavanje
— Obnovom kapelice 2012. godine zbog ograničenih sredstava sanirano je samo krovište na istočnom krilu. Zbog povremenog prokišnjavanja sada je neophodna obnova krovišta središnjeg i zapadnog krila Kapele Sv. Križa na Boninovu – objašnjava direktor Marijan Dadić. Za ovaj je posao Boninovo d.o.o. financiralo izradu glavnog projekta za kojeg postoji suglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Inače, radovi bi obuhvaćali sanaciju odnosno postavljanje novog krovišta na središnjem i zapadnom krilu, sanaciju pročelja te unutarnje uređenje centralnog dijela kapele za ispraćaj. Kad je pak riječ o financiranju. Dadić za DuList ističe kako je tvrtka projekt prijavila Gradu Dubrovniku kao obnovu kulturne baštine za područje ITU ulaganja.

Obnova 2012.
Inače, obnova kapelice 2012. godine financirana je zahvaljujući anonimnoj donatorici koja je za tu svrhu izdvojila 200 tisuća eura. Nakon brojnih pravnih zavrzlama i poteškoća s odabirom izvođača radova, posao je na kraju dobila i obavila dubrovačka tvrtka Alfaplan građenje. Ova kapelica sagrađena davne 1884. godine tako je prije deset godina temeljito rekonstruirana i obnovljena, no očito ne u potpunosti budući da sad slijedi sanacija preostalog dijela njenog krovišta. • afr

Objavljeno u tiskanom izdanju 28. rujna 2022.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist