Aktualno

‘PRO ECCLESIA ET PONTIFICE’ Papinsko odlikovanje posljednjem lapadskom ribaru Božu Dolini

'PRO ECCLESIA ET PONTIFICE' Papinsko odlikovanje posljednjem lapadskom ribaru Božu Dolini

Papinsko odlikovanje ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ (Za Crkvu i Papu) uručit će se ove nedjelje, 12. prosinca posljednjem lapadskom ribaru Božu Dolini. Odlikovanje će se Dolini uručiti na župnom misnom slavlju u 10 sati u župi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku.

Kako navode iz Dubrovačke biskupije, Božo Dolina već četiri desetljeća vrijedno i sa srcem brine o svemu onome što je potrebno za život župne zajednice osjećajući je kao svoj dom. Jednako mu je važno urediti vrt da okoliš crkve lijepo izgleda, okititi lovorom crkvu za Festu sv. Mihajla, pomoći župniku kad ga nešto zamoli kao i uočiti što još treba napraviti da bi svima bilo bolje. Rado ga susreću svi vjernici, voli razgovarati i našaliti s njima, ali i darovati djeci bombončić dok skuplja milostinju. Član je i župnog pastoralnog vijeća. Njegovu ljubav prema Crkvi i Papi zajednica je zato željela nagraditi na poseban način i predložila ga je za papinsko odlikovanje.

Ovaj nasmijani umirovljenik još i danas baca mreže i lovi ribu pa ga smatraju posljednjim lapadskim ribarom. Rođen je na sam blagdan sv. Mihajla, 29. rujna 1951. godine i nedavno je proslavio 70. rođendan. Sa suprugom Majom, također umirovljenicom, ima dva sina i dva unuka.

Odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Leon XIII. o pedesetoj obljetnici svog svećeničkog ređenja 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.

Među Hrvatima, nositeljima ovoga odlikovanja, su službenica Božja Marica Stanković te franjevci fra Bonaventura Duda i Marko Malović, skladatelj duhovne glazbe Ljubo Kuntarić, vojvođanski Hrvat prof. Bela Gabrić, književnik Milutin Mayer, pedagoginja Marija Jambrišak, mons. Vladimir Stanković i drugi. Njima će se od nedjelje pridružiti i ribar Božo Dolina.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist