Kultura

Priča za male, s porukom za velike

slikovnica1

'Čudo svetog Vlaha' slikovnica je dr. Slavice Stojan predstavljena ovog ponedjeljka u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Slikovnicu je ilustrirao Ivan Vitez, a izašla je u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Dubrovačke biskupije. Slikovnicu su predstavili dr. Ivica Martinović, mons. Toma Lučić, rektor Crkve sv. Vlaha i mr. Robert Šreter, direktor izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost.

– Ovo je za vas Dubrovčane veliko djelo jer radi se o vašem parcu. Veliko je djelo i jer će djeca uz pomoć njega upoznati lik i djelo Svetoga Vlaha. Sv. Vlaho nije 'naše gore list', ali toliko je ukorijenjen u našem ambijentu, da je u potpunosti srastao s nama – rekao je Šreter, dodavši kako je 'Čudo sv. Vlaha' slikovnica koja ima bogatu teološku poruku obučenu u djeci prilagođenom obliku.

– Uz nju učimo da je Bog onaj koji izvodi čudesna djela. Također, Stojko je dječak kojeg ismijavaju, vrijeđaju, on je na neki način u izolaciji. Koliko se nama puta dogodilo da smo odbijeni i ismijavani? Ne događa li se nama kršćanima u zadnje vrijeme upravo to: da nas ismijavaju i blate naše svetinje? – zaključio je Robert Šreter.

Mons. Toma Lučić izrazio je radost i oduševljenje činjenicom da su u mnoštvu knjiga koje izlaze o sv. Vlahu, posljednje tri slikovnice. Istaknuo je kako je ovo priča napisana za male, ali s porukom za velike, jr svaka stranica nosi neku novu poruku.

– Ova priča je osobito lijepa zbog poruke za današnje vrijeme: Stojko u ovoj priči nije ni svećenik ni starac, nego mali dječak; sv. Vlaho je tada po mladima obnovio Dubrovnik. Uspio je tada, uspjet će i danas – rekao je na predstavljanju slikovnice don Toma Lučić.

Pročitajte još

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist

[FOTO] Virtuoznost kvarteta Arod oduševila publiku u Dvoru

Dulist

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist