Kultura

[‘LJUBOVNICI’] Tko je sve bio na prvoj premijeri ovogodišnjih Igara?

ljubovnici dlji14

Unatoč tome što Grad gubi lokacije, srećom  ima neizmjerno puno divnih i inspirativnih ambijentalnih lokacija. Za mene je svaka lokacija nova obzirom da nikad nisam režirao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Iako je lokacija izvan stare gradske jezgre, nama je pružila savršen ambijent za rad i realizaciju izvedbe – rekao nam je pred samu premijeru Aleksandar Švabić, redatelj ‘Ljubovnika’, mitskog teksta Dubrovačkih ljetnih igara. Za dubrovačku publiku istaknuo je kako je ‘nagledana’. Izaziva li to u njemu tremu, s obzirom na dugotrajni suživot dubrovačke publike i teatra?

Imati tremu znači imati poštovanja prema publici te se nadam da će se publika dobro zabaviti – naglasio je Švabić za DuList. I jest. Večeras je pred crkvom sveotg Jakova održana premijera, prva ovogodišnja, ‘Ljubovnika’ u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Ljubovnici, djelo nepoznatog autora iz druge polovice 17. stoljeća, predstavljaju jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju dubrovačkim smješnicama, teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj važnosti čak niti tristo godina nakon objavljivanja.

Nova festivalska lokacija ispred crkve svetog Jakova donosi minimalnu scenografiju, a likove pisane po uzoru na tipske likove commedie dell’arte utjelvljuje Festivalski dramski ansambl predvođen Natašom Kopeč u ulozi Vesele i Draženom Šivakom u ulozi Intrigala nastupili su ponajbolji glumci mlađe generacije Marin Klišmanić kao Dotur Prokupio, Kristijan Petelin u alternaciji Andreja Kopčoka igra Fabricija Pisoglavića, Boris Barukčić kao Lovro Kalebić, Damir Klemenić u alternaciji Kristijana Petelina kao Proždor, Josipa Bilić u ulozi Lukrecije te Veronika Mach kao Anka.

Scenografiju i kostimografiju potpisuju David Morhan i Mia Popovska, a za scenski pokret i asistenciju režije zadužen je Damir Klemenić. Autor glazbe je Maro Market, studijski glazbenici su Mario Bočić i David Vidović, dizajner svjetla je Martin Šatović, savjetnik za govor Maro Martinović, dok je inspicijentica i dramaturška savjetnica Antonela Tošić.

Redatelj Aleksandar Švabić režirao je 20 predstava s naglaskom na tekstovima Bertolda Brehta koje je obrađivao u fakultetskim danima. Više je puta bio asistent istaknutim redateljima, a sudjeluje i na mnogobrojnim festivalima, kako u Hrvatskoj i Srbiji, tako i u Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Egiptu. Na PUF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Puli nagrađen je Munjom za inovativnost za predstavu Jedan mrtav čovjek.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist