DuList IN

Predstavljen zaboravljeni božićni kruh „luk“

Predstavljen zaboravljeni božićni kruh „luk“

Turistička zajednica Grada Dubrovnika održala je prigodno druženje s novinarima, u Pupice u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

A kako bi sve prošlo u duhu božićnih i novogodišnjih blagdana, predstavnike sedme sile upoznali su s tradicijom spravljanja dubrovačkog kruha zvanog „luk“, koji  je nekoć ukrašavao božične trpeze od Badnjeg dana sve do blagdana Sveta Tri kralja. Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Dakle, kolende i kolendari, prikle, suhe smokve, kotonjate, mantala, mjenduli i travarica nisu jedini simboli dubrovačkog Božića, premda su svima prepoznatljivi. Tu je i pomalo zaboravljeni kruh „luk“ specifičnog, dekorativnog i neuobičajenog oblika kojim, kako mu i ime kaže, podsjeća na luk. Kako je istaknula na druženju Maja Nodari, sa starih fotografija, ali i njenih sjećanja iz djetinjstva, kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče. Luk je krasio  dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  

– U blagdanskom ozračju, kada se domovi posebno zaiskre svjetlošću i zelenilom, trpeze prekriju  svečanim stolnjacima i ukrasima, obitelj okupi na zajedničku molitvu i blagovanje – divan ukras s upaljenom svijećom božićne Svjetlosti čini na sredini trpeze božićni kruh luk. Najvažnije je da se stari običaji nanovo počnu njegovati u obiteljima i domovima – istaknula je Maja Nodari i predala kompilaciju CD – a sa božičnim izdanjima emisije „Baština“ direktorici TZ Grada Dubrovnika Jelki Tepšić.
 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist