DuList IN

Predstavljen zaboravljeni božićni kruh „luk“

Predstavljen zaboravljeni božićni kruh „luk“

Turistička zajednica Grada Dubrovnika održala je prigodno druženje s novinarima, u Pupice u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

A kako bi sve prošlo u duhu božićnih i novogodišnjih blagdana, predstavnike sedme sile upoznali su s tradicijom spravljanja dubrovačkog kruha zvanog „luk“, koji  je nekoć ukrašavao božične trpeze od Badnjeg dana sve do blagdana Sveta Tri kralja. Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Dakle, kolende i kolendari, prikle, suhe smokve, kotonjate, mantala, mjenduli i travarica nisu jedini simboli dubrovačkog Božića, premda su svima prepoznatljivi. Tu je i pomalo zaboravljeni kruh „luk“ specifičnog, dekorativnog i neuobičajenog oblika kojim, kako mu i ime kaže, podsjeća na luk. Kako je istaknula na druženju Maja Nodari, sa starih fotografija, ali i njenih sjećanja iz djetinjstva, kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče. Luk je krasio  dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  

– U blagdanskom ozračju, kada se domovi posebno zaiskre svjetlošću i zelenilom, trpeze prekriju  svečanim stolnjacima i ukrasima, obitelj okupi na zajedničku molitvu i blagovanje – divan ukras s upaljenom svijećom božićne Svjetlosti čini na sredini trpeze božićni kruh luk. Najvažnije je da se stari običaji nanovo počnu njegovati u obiteljima i domovima – istaknula je Maja Nodari i predala kompilaciju CD – a sa božičnim izdanjima emisije „Baština“ direktorici TZ Grada Dubrovnika Jelki Tepšić.
 

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist