Kultura

PREDSTAVLJEN ROMAN Kroz ‘Panta rei’ sagledajte svijet iz drukčije perspektive

panta rei roman dkd1

Praktičarka tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica Ivana Bulat predstavila je dubrovačkoj publici, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, psihološki roman ‘Panta rei’. Moderatorica susreta bila je knjižničarka Marjana Leventić.
Roman ‘Panta rei’, napisan u prvom licu kako bi se stvorila ‘kohezija’ s glavnim likom, pruža uvid u tijek borbe i misli osobe s poremećajem osobnosti. Autorica je posvetila ovaj roman svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe, ali i mogućnosti ostvarivanja istoga. O nastanku ovoga romana autorica je istaknula tijek nastanka romana, kome je namijenjen i zašto ga svima preporučuje.
-Dugo godina, i prije nego što sam se počela baviti psihoterapijom sam dosta pisala i zapravo ovaj rad je prošao i moju jednu unutarnju katarzu dok nisam konačno stigla do onog dijela da pustim svoju knjigu vanka. Ovo je psihološki roman, dosta težak, ne preporučuje se za plaže, preporučuje se više onako kada se želite spojiti sa sobom i vidjeti ‘zaputke’ vlastite ličnosti jer bez obzira što se radi o osobi koja ima poremećaj ličnosti, mnoge teme koje se protežu kroz glavnu temu kao podteme su teme s kojima se može susresti i povezati bila koja osoba koja je neurotipična, kako bi se laičko reklo, u potpunosti zdrava osoba. – kazala je Bulat.
Kroz ovu knjigu, čitatelji će imati priliku sagledati svijet iz drugačije perspektive. Roman ‘Panta rei’, nazvan prema aforizmu grčkog filozofa Heraklita znači ‘sve teče’, a ističe važnost književnosti u širenju svijesti i poticanju empatije prema različitim iskustvima te destigmatizaciji osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja. Roman je dobio naziv zbog glavnog lika Sofije, ‘fragmentirane ličnosti’ koja je nestabilna, ‘kao da je rijeka’, ‘teče’ i ‘vapi za iscjeljenjem.’
Na predstavljanju knjige, autorica je u interakciji s publikom govorila i o procesu individuacije kao putu osobne samorealizacije.
Roman je predstavljen u okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja u suradnji s Udrugom Lukjernica.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U DRŽIĆA Izvedena predstava ‘Tata’ u režiji Zorana Mužića

Dulist

HOMMAGE NIKOLI NINU DUBČIĆU Izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Igre boja’

Dulist

PREMIJERA ZA NAJMLAĐE ‘Pčelice zujalice’ u Teatru

Dulist