Kultura

Predstavljen prvi ovogodišnji „Dubrovnik“

Predstavljen prvi ovogodišnji „Dubrovnik“

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak, 9. travnja, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad prvi ovogodišnji broj časopisa „Dubrovnik“.

Akademik Luko Paljetak uvodno je naznačio kako je broj prvenstveno posvećen sjećanju na Iva Andrića. U novom broju tako se može naći ulomak iz romana „Reportaže“ književnika Milka Valenta, koji je poznat po svom erotizmu i erotomaniji, koja nije samo obilježje njegovog izraza, već i polje teorijskog proučavanja.
– Erotizam je Valentu užitak, ali i obrana, bijeg iz pojedinačne samoće u samoću udvoje – kazao je Paljetak. Paljetak se osvrnuo i na priču mlađeg književnika Dubravka Krstića, o odrastanju dječaka Jakoba kroz prizmu western junaka i kauboja.

Antun Česko predstavio je dio posvećen poeziji, istaknuvši dvoje pjesnika, Katu Jerinić i Ivana Vidovića. I dok poeziju Kate Jerinić ocjenjuje kao prepoznatljivu kroz lirske minijature kratkih, pristupačnih i jednostavnih stihova koji se nižu kao skalini grada, Česko smatra kako Vidovićevi soneti kao lepršava forma ne odgovaraju teškoj tematici koju Vidović obrađuje.
– Pjesnik se uzalud muči i trudi da tu zatvorenu formu prilagodi teškoj problematici. U rimi dolazi gotovo do mehaničkog 'lupanja' rima, što stvara neprirodan ritam – istaknuo je Česko. Osvrnuo se i na poeziju Miraša Martinovića, čijih se 10 elegija može naći u novom broju časopisa.

Stjepan Krasić u dijelu posvećenom povijesti umjetnosti iznio je osvrt na katalog Galerije Klovićevi dvori o Dominikancima u Hrvatskoj s 15 raznolikih priloga.
– Među prilozima vrijedi izdvojiti one koji su stručno obradili znanstvenu materiju, kao što su Igor Fisković, Radoslav Tomić i Ennio Stipčević, dok se za druge to ne bi moglo reći – istaknuo je Krasić, dodavši kako čudi što u izradu zbornika nije pozvan autor brojnih radova o hrvatskim Dominikancima.
– Izložba je polučila nesumnjiv uspijeh, a katalog, blago rečeno, više porkiva ono što izdavač nije ponudio, a to je znanstven i objektivan uvid. Ono što je napisano trajno ostaje i na to treba upozoriti kako manje upućeni katalogu ne bi davali veliku vrijednost koju on objektivno govoreći nema – kazao je Krasić.

Vinicije B. Lupis osvrnuo se na dva ogleda, Ivana Pederina o Thomasu Mannu i Franka Oreba o velolučkoj bratovštini Svetog Josipa, kao i na svoj ogled na katalog izložbe o svetom Vlahu.

U prvom ovogodišnjem izdanju također mogu se pronaći još tri eseja (Divne Mrdeže Tonine, Fabijana Lovrića i Ivana Vidovića), dramski tekst Nikole Šimića Tonina posvećen Ivu Andriću, kao i izvješće o radu i poslovanju zaklade Blaga Djela u Dubrovniku u 2012. godini.

Pjesme Kate Jerinić, Ivana Vidovića i Miraša Martinovića čitala je dramska umjetnica Mirej Stanić, a večer je svojim nastupom obogatio i glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist