Kultura

Predstavljen prvi ovogodišnji „Dubrovnik“

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u utorak, 9. travnja, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad prvi ovogodišnji broj časopisa „Dubrovnik“.

Akademik Luko Paljetak uvodno je naznačio kako je broj prvenstveno posvećen sjećanju na Iva Andrića. U novom broju tako se može naći ulomak iz romana „Reportaže“ književnika Milka Valenta, koji je poznat po svom erotizmu i erotomaniji, koja nije samo obilježje njegovog izraza, već i polje teorijskog proučavanja.
– Erotizam je Valentu užitak, ali i obrana, bijeg iz pojedinačne samoće u samoću udvoje – kazao je Paljetak. Paljetak se osvrnuo i na priču mlađeg književnika Dubravka Krstića, o odrastanju dječaka Jakoba kroz prizmu western junaka i kauboja.

Antun Česko predstavio je dio posvećen poeziji, istaknuvši dvoje pjesnika, Katu Jerinić i Ivana Vidovića. I dok poeziju Kate Jerinić ocjenjuje kao prepoznatljivu kroz lirske minijature kratkih, pristupačnih i jednostavnih stihova koji se nižu kao skalini grada, Česko smatra kako Vidovićevi soneti kao lepršava forma ne odgovaraju teškoj tematici koju Vidović obrađuje.
– Pjesnik se uzalud muči i trudi da tu zatvorenu formu prilagodi teškoj problematici. U rimi dolazi gotovo do mehaničkog 'lupanja' rima, što stvara neprirodan ritam – istaknuo je Česko. Osvrnuo se i na poeziju Miraša Martinovića, čijih se 10 elegija može naći u novom broju časopisa.

Stjepan Krasić u dijelu posvećenom povijesti umjetnosti iznio je osvrt na katalog Galerije Klovićevi dvori o Dominikancima u Hrvatskoj s 15 raznolikih priloga.
– Među prilozima vrijedi izdvojiti one koji su stručno obradili znanstvenu materiju, kao što su Igor Fisković, Radoslav Tomić i Ennio Stipčević, dok se za druge to ne bi moglo reći – istaknuo je Krasić, dodavši kako čudi što u izradu zbornika nije pozvan autor brojnih radova o hrvatskim Dominikancima.
– Izložba je polučila nesumnjiv uspijeh, a katalog, blago rečeno, više porkiva ono što izdavač nije ponudio, a to je znanstven i objektivan uvid. Ono što je napisano trajno ostaje i na to treba upozoriti kako manje upućeni katalogu ne bi davali veliku vrijednost koju on objektivno govoreći nema – kazao je Krasić.

Vinicije B. Lupis osvrnuo se na dva ogleda, Ivana Pederina o Thomasu Mannu i Franka Oreba o velolučkoj bratovštini Svetog Josipa, kao i na svoj ogled na katalog izložbe o svetom Vlahu.

U prvom ovogodišnjem izdanju također mogu se pronaći još tri eseja (Divne Mrdeže Tonine, Fabijana Lovrića i Ivana Vidovića), dramski tekst Nikole Šimića Tonina posvećen Ivu Andriću, kao i izvješće o radu i poslovanju zaklade Blaga Djela u Dubrovniku u 2012. godini.

Pjesme Kate Jerinić, Ivana Vidovića i Miraša Martinovića čitala je dramska umjetnica Mirej Stanić, a večer je svojim nastupom obogatio i glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija