Kultura

PREDAVANJE WOLFGANGA PAVA O NIKU NARDELLIJU Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika

Hrvatsko–austrijsko društvo Dubrovnik, Austrijski kulturni forum iz Zagreba i Državni arhiv u Dubrovniku uz potporu Društva prijatelja dubrovačke starine, organiziraju predavanje dr. sc. Wofganga Pava iz Beča s temom Niko Nardelli – Carski kraljevski namjesnik Dalmacije i građanin Dubrovnika, u utorak 17. svibnja 2022. godine u 18 sati u prostoru čitaonice Državnog arhiva u Dubrovniku, Palača Sponza, ulaz iz Ulice sv. Dominika 1.

Dr.sc. Wofgang Pav, poznati znanstvenik, povijesničar i novinar iz Beča doktorirao je na Sveučilištu u Beču 2010. godine na temu Nika Nardellia, Carskog kraljevskog namjesnika Dalmacije u Zadru, u razdoblju od 1906. do 1911. godine.

Dio istraživanja dr.sc. Wofganga Pava vezano je za arhivsku građu Državnog arhiva u Dubrovniku zbog čega rezultate svog istraživanja želi predstaviti stručnjacima i građanima Dubrovnika, za koji ga veže ne samo znanstveni nego i dugogodišnji prijateljski odnos kao člana Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča.

U najavljenom predavanju dr.sc. Wolfgang Pav pokušat će pojasniti na koji je način Niko Nardelli djelovao u ozračju napetosti između bečke birokracije s jedne strane i interesa svoje domovine s druge strane, u kakvim je situacijama kao visoki dužnosnik zatupao želje Vlade u Beču u Dalmaciji, a kako je doprinosio interesima domovine i njenih stanovnika?

I zašto je ta nesporno zanimljiva povijesna ličnost danas gotovo zaboravljena?

Predavanju će prisustvovati i direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba Stefanie Karner.

Pročitajte još

NAJLJEPŠI DAR ZA ROĐENDAN VELIKOG SLIKARA Bukovčevi ‘Konavoski tkalci’ vratili se doma

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 167 godina rođen Vlaho Bukovac

Dulist

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija