Praska (lat. Prunus persica) je ukusna i vrlo zdrava voćka koja potječe iz sjeverozapadne Kine. Ova sočna voćka sadrži mnoge važne nutrijente kao što su vitamini A, C, E, K i B3, minerali poput kalija, bakra, mangana, magnezija, željeza, kalcija, fosfora i selena, te druge tvari kao što su folati, klorogenska kiselina, karotenoidi, rutin, kvercetin, katehini, vlakna, ugljikohidrati, bjelančevine i masti.
Praske su bogate antioksidansima poput vitamina C i E, koji štite stanice od slobodnih radikala i pridonose održavanju zdravlja cijelog organizma. Vitamin C također pomaže u borbi protiv alergija, infekcija i bolesti dišnih putova. Vitamin E je učinkovit u prevenciji arterijskog plaka i ateroskleroze. Visok udio kalija u breskvama pomaže u prevenciji bubrežnih oboljenja i čira na želucu. Vlakna prisutna u ovom voću potiču detoksikaciju organizma, održavaju zdravlje srca i krvnih žila, reguliraju razinu šećera u krvi te poboljšavaju probavu. Rutin jača kapilare, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže u uklanjanju proširenih vena.
osam dobrobiti praske :
- Smanjuje rizik od raka
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, praska može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji su povezani s razvojem raka. Vlakna u breskvama također smanjuju rizik od raka debelog crijeva.
- Čuva zdravlje srca
Vlakna, kalij, vitamin C i kolin prisutni u praskama doprinose zdravlju srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
2. Snižava kolesterol
Praske sadrže fenolne spojeve koji sprječavaju nastajanje štetnog LDL kolesterola.
3. Smiruje živčani sustav
Magnezij u praskama smiruje živčani sustav, ublažava stres, tjeskobu i depresiju te pomaže u liječenju hiperaktivnosti kod djece.
4. Štiti zdravlje očiju:
Praske su bogate beta-karotenom koji njeguje i štiti zdravlje očiju te smanjuje rizik od katarakte i senilne makularne degeneracije.
5. Pomaže u trudnoći
Praske su izvrsna namirnica za trudnice jer sadrže razne vitamine i minerale koji su važni za zdrav razvoj fetusa, kao što su kalij, vitamin C i folati.
6. Doprinosi mršavljenju
Praske imaju nisku kalorijsku vrijednost, bogate su vlaknima i sadrže klorogensku kiselinu koja potiče sagorijevanje masnoća.
7. država ljepotu kože
Vitamin C i E u breskvama potiču proizvodnju kolagena, štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te poboljšavaju cjelokupnu strukturu kože. Vitamin A vlaži kožu i usporava znakove starenja.
Praska je stvarno izvanredna voćka s brojnim zdravstvenim prednostima, pa je uključivanje u prehranu preporučljivo za održavanje cjelokupnog zdravlja i ljepote.
Izvor: Alternativs za vas