Zanimljivosti

PRASKA Savršeno ljetno osvježenje

Praske

Praska (lat. Prunus persica) je ukusna i vrlo zdrava voćka koja potječe iz sjeverozapadne Kine. Ova sočna voćka sadrži mnoge važne nutrijente kao što su vitamini A, C, E, K i B3, minerali poput kalija, bakra, mangana, magnezija, željeza, kalcija, fosfora i selena, te druge tvari kao što su folati, klorogenska kiselina, karotenoidi, rutin, kvercetin, katehini, vlakna, ugljikohidrati, bjelančevine i masti.

Praske su bogate antioksidansima poput vitamina C i E, koji štite stanice od slobodnih radikala i pridonose održavanju zdravlja cijelog organizma. Vitamin C također pomaže u borbi protiv alergija, infekcija i bolesti dišnih putova. Vitamin E je učinkovit u prevenciji arterijskog plaka i ateroskleroze. Visok udio kalija u breskvama pomaže u prevenciji bubrežnih oboljenja i čira na želucu. Vlakna prisutna u ovom voću potiču detoksikaciju organizma, održavaju zdravlje srca i krvnih žila, reguliraju razinu šećera u krvi te poboljšavaju probavu. Rutin jača kapilare, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže u uklanjanju proširenih vena.

osam dobrobiti praske :

  1. Smanjuje rizik od raka

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, praska može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji su povezani s razvojem raka. Vlakna u breskvama također smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

  1. Čuva zdravlje srca

Vlakna, kalij, vitamin C i kolin prisutni u praskama doprinose zdravlju srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

2. Snižava kolesterol

Praske sadrže fenolne spojeve koji sprječavaju nastajanje štetnog LDL kolesterola.

3. Smiruje živčani sustav

Magnezij u praskama  smiruje živčani sustav, ublažava stres, tjeskobu i depresiju te pomaže u liječenju hiperaktivnosti kod djece.

4. Štiti zdravlje očiju:

Praske  su bogate beta-karotenom koji njeguje i štiti zdravlje očiju te smanjuje rizik od katarakte i senilne makularne degeneracije.

5. Pomaže u trudnoći

Praske su izvrsna namirnica za trudnice jer sadrže razne vitamine i minerale koji su važni za zdrav razvoj fetusa, kao što su kalij, vitamin C i folati.

6. Doprinosi mršavljenju

Praske imaju nisku kalorijsku vrijednost, bogate su vlaknima i sadrže klorogensku kiselinu koja potiče sagorijevanje masnoća.

7. država ljepotu kože

Vitamin C i E u breskvama potiču proizvodnju kolagena, štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te poboljšavaju cjelokupnu strukturu kože. Vitamin A vlaži kožu i usporava znakove starenja.

Praska je stvarno izvanredna voćka s brojnim zdravstvenim prednostima, pa je uključivanje u prehranu preporučljivo za održavanje cjelokupnog zdravlja i ljepote.

Izvor: Alternativs za vas 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist