Grad

POVIJESNI TRENUTAK Počinje gradnja Doma umirovljenika ispod bolnice!

ugovor radovi dom umirovljenika ispod bolnice3

Uskoro kreće gradnja Doma umirovljenika na zemljištu ispod Opće bolnice Dubrovnik! Gradonačelnik Mato Franković je, naime, ovog četvrtka potpisao ugovor s Antoniom Deranjom, direktorom Texo Moliora, tvrtke izvođača radova. Također, potpisan je i ugovor za stručni nadzor i koordinatora izgradnje kojega je potpisao direktor tvrtke Apsida inženjering Vjekoslav Horina.
-Ukupno će se projektom ostvariti 205 smještajnih kapaciteta, od čega će 125 kreveta biti za 3. i 4. stupanj, odnosno za osobe koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći drugih osoba i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti na razini kuće ili lokalne zajednice – objasnio je gradonačelnik dodavši kako će dom istovremeno pružati izvaninstitucionalne usluge u zajednici za 410 korisnika.
-To je za sve one ljude koji će živjeti u svojim domovima, a djelatnici budućeg Centra za starije osobe će im pružati uslugu, dolaziti kod njih kući… Uz tih 410 korisnika kojima će se ići kod kuće, i na taj način omogućiti dulji ostanak u svome dome, osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika – rekao je gradonačelnik.
Ukupna vrijednost projekta, nakon provedenog postupka javne nabave, iznosi nešto malo više od 21 milijun eura. Od toga EU fondovi, objansio je Franković, pokrivaju 6.138.429 eura.
-Za preostali iznos jednim dijelom koristimo kreditno zaduženje do ukupno prihvatljivih troškova u iznosu od 12 milijuna eura te će 5,8 milijuna eura biti iznos koji koristimo kroz kreditno zaduženje, a preostali iznos do punog iznosa, a to je 9,1 milijuna eura ide iz vlastitih proračunskih sredstava Grada Dubrovnika. Prošlo je puno godina do izgradnje jednog ovako velikog značajnog Centra za starije osobe ovog kapaciteta – rekao je gradonačelnik te nazvao ovo povijesnim trenutkom.
Ugovoreni rok za izgradnju je 18 mjeseci, a iako smo u turističkoj sezoni, s radovima će se početi vrlo skoro budući da se zabrana izvođenja dijela građevinskih radova ne odnosi na one javne.
-Kao i svaki projekt i ovaj će imati svoje izazove, svoje zahtjevnosti i posebnosti.Vjerujem da neće biti previše nepoznanica. U okviru ovog projekta radit će se i novi kabelski rasplet, odnosno premješta se kabelski rasplet za Lapad, a radove obavlja HEP – istaknuo je Franković te dodao kako će se tim projektom, kojega će Grad sufinancirati s iznosom od 600 tisuća eura, povećati i elektroopskrba Lapada.
Gradonačelnik je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio i kako je prethodno odrađeno rušenje ostataka Čačićevog doma te je parcela očišćena te izvođač, nakon uvođenja u posao odmah može početi s radoma.

Pročitajte još

Izmjene u dežurstvu ljekarni zbog otvaranja Igara!

Dulist

Krivotvorio dopis, potpis i pečat čelnika jedinice lokalne samouprave

Dulist

Pijani taksist vozio turiste, uočili ga policajci dok je krivudao cestom

Dulist