Hrvatska

POTRAŽNJA ZA RADNICIMA Prodavač, čistač i konobar najtraženija zanimanja

konobar sezonci00

Potražnja za radnicima, pogotovo tijekom protekle turističke sezone obilježila je 2023. godinu. U odnosu na 2022. godinu, piše Net.hr, potražnja za radnicima bila je još izraženija i jača. Tri zanimanja u Hrvatskoj posebice su tražena, a taj trend se očekuje i u 2024. godini.
Trend rasta potražnje za radnicima u Hrvatskoj nastavljen je ove godine još snažnije nego prethodne, kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Net.hr. Podaci HZZ-a odnose se na tražena zanimanja u Hrvatskoj od siječnja do studenoga 2023. godine.
Najtraženija zanimanja u dosadašnjih jedanaest mjeseci ponovno su prodavač, čistač i konobar, koji zajedno čine 17 posto u ukupnom broju traženih radnika. Promatrajući stupanj složenosti pojedinih zanimanja, čak 70 posto traženih zanimanja odnosi se na srednju i nižu stručnu razinu. U kategoriji visoke stručne razine, najtraženiji su doktori medicine, ujedno jedino zanimanje tog stupnja među deset trenutno najtraženijih. Slijede ih diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, naglasili su u Zavodu.
Iz HZZ-a kažu da se trend velike potražnje za radnicima gore navedenih zanimanja očekuje i kroz 2024. godinu.
Najveća potražnja za radnicima očekivano je u Gradu Zagrebu (66.882) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (27.351), područjima s najvećim brojem stanovnika. Također, ove godine najviše se radnika tražilo u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (34.128, najvećim dijelom vezano uz djelatnost bolnica), zatim u obrazovanju (34.075, 76 posto traženih u obrazovanju odnosi se na predškolsko i osnovno obrazovanje) te u prerađivačkoj industriji (33.595, 44 posto u dijelu proizvodnje gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme te proizvodnje prehrambenih proizvoda).
Gore navedene tri djelatnosti obuhvaćaju 42 posto ukupne potražnje za radnicima u Hrvatskoj.
Broj registriranih nezaposlenih osoba krajem studenoga 2023. iznosio je 113.250, što je za 2,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prosječan broj nezaposlenih osoba u 2023. godini za prvih jedanaest mjeseci iznosio je 108.370, što je za 6,6 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, kažu u HZZ-u.
Ističu da uspoređujući s prethodnom godinom, u 2023. je zabilježen pad broja nezaposlenih kroz sve mjesece. Uslijed utjecaja sezonalnosti tržišta rada, najveće smanjenje broja nezaposlenih evidentirano je u razdoblju od ožujka do travnja te je u prosjeku iznosilo 11,1 posto manje nego istog mjeseca prethodne godine.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist