Hrvatska

POSREDNI EFEKT UGOVORA Hoće li ‘tucet’ aviona riješiti spor oko golfa na Srđu?

golf grad2669

Hrvatska javnost naveliko priča o odluci Vlade o kupnji 12 borbenih aviona F16 Barak, no ovaj dogovor mogao bi posredno riješiti i jednu ‘lokalniju temu’ – spor oko golfa na Srđu.

Naime, Ministarstvo obrane zaduženo je za pregovore s izraelskom stranom o ugovoru, a prema informacijama Jutarnjeg, pregovori o ugovoru mogli bi trajati oko tri mjeseca i tijekom njih detaljno će biti definirani rokovi isporuke i ostalih detalja.

Posredni efekt efekt tog ugovora moglo biti i pozitivno rješenje u slučaju rješavanja tužbe u vrijednosti 500 milijuna eura, koju su predstavnici tvrtke Razvoj golf Maja Brinar i njezin suprug, izraelski ulagač Aaron Frenkel, podnijeli protiv Hrvatske zbog stopiranja projekta Golf na Srđu.

Tvrtke Razvoj golf d.o.o i Elitech 6. rujna prošle godine su na Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu predali zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, a iako se u ovom slučaju radi o privatnim investitorima, upravo bi avioni mogli biti razlog za odustajanje od tužbe.

Inače, kako je istaknuo premijer Plenković, avione će Hrvatska otplatiti u 10 godina s maksimalnom godišnjom ratom od 50 milijuna američkih dolara a više potražište ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist