Crna kronika

Deset i pol godina od pogibije Ivane Obad, Čolak i Opačak na ponovljenom suđenju svaljuju odgovornost jedan na drugoga

Ivana Obad nesreća Marin Čolak Dalibor Opačak

Ponovljeno suđenje automobilistima Marinu Čolaku (36) i Daliboru Opačku (43) za prometnu nesreću kraj Bosiljeva, u kojoj je prije deset i pol godina poginula dubrovačka studentica Ivana Obad (20) kao Čolakova suputnica, bliži se kraju. Obojica optuženih, kako na prvom suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu tako i sada na zagrebačkom Županijskom sudu, odbacila su krivnju te su iznijeli obrane međusobno svaljujući odgovornost jedan na drugoga. Nekad dobri prijatelji, u sudnici su se oslovljavali riječju ‘gospodine’.

– Žao mi je što je do nesreće došlo i što je Ivana poginula. Mi smo bili vezani, godinu dana u vezi, bila je ujedno i moja stanarka i kod mene je živjela u mojoj kući. Teško mi se nositi sa smrću. To mi je najgore od svega. Volio bih da mene najradije nije bilo u tome trenutku. Ne razumijem kako sam uopće preživio. Neposredno prije nesreće vozio sam se na pristojnom razmaku iza Forda koji je vozio Hrvoje P., brzina je bila 180 ili 200 km/h. Vozeći se zavojima, mijenjali smo prometne trake i nismo se vozili paralelno. Ulaskom na čvor Bosiljevo, Opačak je vozio iza mene, visio mi je na ‘štosdemferu’ i dobio sam udarac u stražnju desnu felgu koja je jedina nakon nesreće ostala čitava. Mogao sam birati hoću li na ogradu koja bi nas probila ili na livadu i ući prednjim dijelom a da se ne prevrnem. Nažalost, koban je bio rizol koji nas je okrenuo. Bio sam cijeli slomljen i ne mogu vjerovati da sam ja ispao krivac, a gotovo sam poginuo u nesreći. S tim se ne mogu pomiriti. Istina je da sam kriv za brzinu, ali nesreću nisam prouzročio. Da je gospodin Opačak držao pristojan razmak, ništa se ne bi dogodilo. Kad me Nissanom udario u stražnji dio, pokušavao sam izbjeći nesreću – branio se od optužbe u sudnici Marin Čolak podsjetivši da i danas trpi zdravstvene posljedice nesreće jer je imao niz prijeloma, puknutu vilicu, zube… Odgovarajući dalje na pitanja, Čolak je dodao i da je dodatna kilaža u njegovu autu bila mana, prenosi Jutarnji list.

– Uzeo sam felgu i gumu gospodina Opačka i stavio sam je u Ferrarijev prednji gepek. Tako da je naprijed bilo težište prema dolje, što je dodatno otežalo moj pokušaj ispravljanja auta nakon udarca – zaključio je Čolak. Pitanje mu je postavio i suoptuženi Opačak kojeg je zanimalo, među ostalim, sjeća li se što mu je nakon nesreće govorio, kao i godinu dana poslije kad su se sreli u Opatiji.

– Nakon nesreće si mi rekao: ‘Što sam napravio?! Ubit će me tata’. Sjećaš li se i Opatije kad smo se našli u kafiću na rivi godinu poslije? Ispričao si mi se i rekao da si pogriješio – podsjetio je Opačak Čolaka koji je, pak, negirao susret: “Ja s tobom nisam uopće razgovarao 10 godina. A nisam ti ni odgovorio na poruku koju si mi poslao nakon zadnjeg ročišta na sudu. Nema smisla razgovarati nakon deset godina šutnje. Poruku i danas čuvam”.

Obrana, pak, Dalibora Opačka, nakon što ju je počeo čitanjem s papira pa ga je sutkinja u tome prekinula, bila je na trenutke praćena suzama i jecajima.

– Do mjesta nesreće smo se vozili podjednakim brzinama paralelno, ja u desnoj, a gospodin Čolak u lijevoj traci. Odjednom sam primijetio da je on svojim autom došao ispred mene. Imao sam osjećaj da je dotaknuo prednji dio moga auta svojim zadnjim dijelom. Iznenadio me, a ja sam refleksno reagirao kad je Čolak krenuo udesno i mislio sam si: ‘Što radiš? Gdje ideš, čovječe Božji?’ Kamo sam mogao u tom trenutku? Skočiti u zrak? Kontakt je bio minimalan, ja sam pustio kočnicu i micao sam se u desno, a Ferrari je izletio na livadu kad je auto dodirnuo rinzol te je eksplodirao. Stumbao sam se, prevrtao i zemlja je frcala. Suvozač i ja smo i istrčali iz auta, govorio sam: ‘Dado, napravi nešto, ljudi su unutra’. Od silnog plamena i vatre, meni su gorjele trepavice. Netko je rekao da u travi leži čovjek. Bio je to gospodin Marin. Zvali su odmah i Hitnu. Istina je da nisam vozio po ograničenju, nego nekih 150 do 160 km/h po mojoj procjeni – prisjetio se Opačak. Na upit sutkinje želi li još što dodati, Opačak je jedva izustio: “Žao mi je što se sve ovo dogodilo. Mogu samo reći: Ne dao Bog nikome”. S obzirom da je tijekom iznošenja obrane dva puta zajecao i zastao s obranom, jedan od njegove dvojice odvjetnika Milko Križanović mu je savjetovao da ne odgovara na daljnja pitanja. Čolakov odvjetnik Luka Lenić je prigovorio na Opačkov dio iskaza koji je kontradiktoran u odnosu na Čolakov o paralelnoj vožnji i prestrojavanju.

Podsjetimo, na zadnjem ročištu saslušani su prometni vještaci koji su se usuglasili da razlike koje su utvrdili u brzini kretanja vozila u svojim vještačenjima ne utječu bitno na zaključak o mogućoj dinamici kretanja vozila, kao i na zaključak o mogućem izbjegavanju nesreće. Zaključili su da brzina nije bitna za način na koji je došlo do nesreće iako se Opačak u Nissanu 350D kretao desnim trakom 205,2 km/h, a u trenutku nesreće 186,4 km/h dok je Čolak lijevim trakom vozio Ferrari brzinom od 181,5 km/h. Bez ikakvih problema, smatraju vještaci, obojica vozača mogla su proći zavoj da nije došlo do kontakta vozila. U suludom divljanju autocestom, Ferrari je u jednom trenutku dotaknuo Nissan pa je došlo do zanošenja te slijetanja s ceste. Čolak je ispao iz auta, a njegova suputnica je ostala zarobljena u plamtećem Ferrariju.

Podsjetimo, zahvaljujući tromosti pravosuđa, deset i pol godina od tragedije obitelj Obad još čeka pravdu. Optužnica je podignuta 2012., a spis je inicijalno stajao u ladici karlovačkog suda 323 dana, nakon čega je prebačen na zagrebački Općinski sud, gdje su obojica nepravomoćno osuđena na tri godine zatvora.

Međutim, riječki Županijski sud je presudu srušio pa je krajem 2018. suđenje ponovno počelo u Zagrebu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na Županijskom sudu u Karlovcu da bi lani, odlukom Vrhovnog suda, predmet bio delegiran ponovno u Zagreb, ali na Županijski sud.

Pročitajte još

ISTEKLA MU I VOZAČKA Vozio pijan kroz Soline, mora platiti 11 tisuća kuna

Dulist

Sudar dvaju vozila na Vojnoviću, nema ozlijeđenih

Dulist

‘MANJE ORUŽJA-MANJE TRAGEDIJA’ Građani predali pištolj, ručne bombe, minu…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija