Crna kronika

POMORSKA NESREĆA Na Šipanu se nasukala jedrilica

POMORSKA NESREĆA Na Šipanu se nasukala jedrilica

U utorak navečer oko 20.50 sati kod otoka Šipana dogodila se pomorska prometna nesreća.

Kako saznajemo iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), riječ je o nasukavanju jedrilice dužine oko 10 metara između otoka Jakljana i Šipana. Jedrilica nije u čarteru, već je riječ o privatnom vlasništvu. Na jedrilici su bila dva člana posade, ruski državljani, a oboje su neozlijeđeni.

-MRCC Rijeka zaprimila je sinoć, 16. svibnja u 20.51 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio poziv pogibelji posade nasukane jedrilice, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetnija Dubrovnik. Obzirom da posada jedrilice nije dojavila točnu poziciju nasukanja bilo je potrebno odraditi dodatne provjere kako bi se čim prije pokrenula spasilačka akcija. Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik odmah po utvrđivanju točne pozicije nasukanja, Prolaz Harpoti između otoka Jakljana i Šipana, u 21.44 sata isplovili su prema jedrilici ‘Mareblue’, dužine 10 metara, zastave Dominikanske republike sa dvoje neozlijeđenih članova posade, ruski državljani, koji su po dolasku spasilačkog broda LK Dubrovnik odbili napustiti jedrilicu – ističe se u priopćenju MRCC-a.

-Pregledom jedrilice na poziciji nasukanja utvrđeno je oštećenje bočne oplate i prodor mora u potpalublje, zbog čega je prijetila opasnost od potonuća te su službenici LK Dubrovnik u koordiniaciji sa MRCC Rijeka angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe JVP Šipan, koji su osigurali nasukanu jedrilicu od potonuća te je ista potom osposobljena za tegalj. Na mjestu nasuanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. U 2.30 sati jedrilica je odsukana te su je službenici dubrovačke Kapetanije uzeli u tegalj u luku Šipan, gdje je iskrcano i dvoje članova posade. Lučka kapetanija Dubrovnik vlasniku jedrilice „Mareblue“, A.K., ruski državljanin, izdala je zabranu isplovljavanja jedrilice dok se ne obavi remont, a potom i tehnički pregled osposobljenosti za plovidbu od strane Hrvatskog registra brodova – kaže se u priopćenju.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist

OSTAJE TUGA I PRAZNINA Preminuo Draško Milojević

Dulist